“Brainobrain" program i u Banjaluci: Kako da djeca razviju intelektualne vještine

K. Šaponja
“Brainobrain" program i u Banjaluci: Kako da djeca razviju intelektualne vještine

BANjALUKA - Internacionalni progam "brainobrain" koji je nastao u Indiji prije 20 godina i sprovodi se širom svijeta u više zemalja, postoji odnedavno i u Banjaluci.

To je program koji je zasnovan na intelektualnom razvoju djece, koji obuhvata mentalnu aritmetiku, računanje pomoću abakusa, neurolingvističko programiranje, te kreativni rad.

Licencirani instruktor ovog programa, Milana Radić, pojasnila je da je neurolingvističko programiranje ili NLP tehnika za razvoj samopouzdanja, socijalnih vještina i prevazilaženje straga od javnog nastupa.

- Što se tiče mentalne aritmetike ona poboljšava mentalnu agilnost, djeca brže pamte, bolje se koncentrišu i samim tim ostvaruju bolje rezultate u školi, što je i dokazano kroz svu djecu koja pohađaju program u drugim zemljama – pojasnila je Radićeva.

Prema njenim riječima, u Banjaluci od prošle godine ima već 11 polaznika, a sva djeca uzrasta od četiri do 14 godina mogu se uvijek prijaviti putem društvenih mreža.

- Polaznici budu podijeljeni po grupama, u zavisnosti od uzrasta djeteta, a trenutno postoje tri grupe – rekla je Radićeva i dodala da jedan nivo programa traje tri mjeseca, a ukupno postoji deset nivoa, koje u zavisnosti od želje i ambicije, djeca treba da završe do kraja.

- Program držim utorkom, četvrtkom i petkom od 16 do 20 časova u Domu omladine, a jedan čas traje dva sata – kazala je ona.

Ističe da vidi napredak na djeci što se tiče bržeg usvajanja matematičkih vještina i samopouzdanja.

- Uglavnom se svima već na prvi utisak dopadne program, a nakon nekog vremena postaju i dosta komunikativniji – rekla je ona.

Dodaje kako "brainobrain" program zahtjeva pomoć roditelja, posebno na prvim nivoima, ali pomoć koja se već sa prvim obavezama u školi, i te kako pokaže djelotvornom.

- Intenzivnim razvojem vještine vizualizacije, kroz ovaj program, dijete stiče sposobnost povezivanja i primjene usvojenih informacija i znanja. Informacije se brže memorišu i duže se pamte, a dijete uči sa razumijevanjem – pojasnila je Radićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana