Aleksandra Kecman, fitnes trener: Treniranje treba početi sa realnim očekivanjima i ciljevima

Gordana Kopanja
Aleksandra Kecman, fitnes trener: Treniranje treba početi sa realnim očekivanjima i ciljevima

BANjALUKA – Prvo treba da budemo realni u postavljanju ciljeva kada je trening u pitanju - da ne prevazilazi naše mogućnosti, ali i da ne očekujemo ništa preko noći, što je jedan od čestih problema sa kojim se susrećemo u praksi.

Kaže ovo fitnes trener Aleksanra Kecman, koja za „Glas Srpske“ objašnjava šta je važno za naše tijelo i kako na pravilan način da ga uvedemo u trening.

Kecmanova, koja svojim znanjem i iskustvo već godinama pomaže mnogima da ostanu u formi naglašava da je konzistentnost ključna stvar u svakom procesu adaptacije, bilo koji cilj da je u pitanju - bilo da je proces mršanja ili izgradnja mišićne mase ( koja zahtjeva i duži vremenski period posebno kod žena).

-Svakom početniku koji nema iskustava u vježbanju svakako savjetujem za početak rad sa trenerom kako bi dijagnostifikovao i odredio nivo sposobnosti i mogućnosti na osnovu kojeg bi se mogao planirati dalji plan i program treninga. Pa iz tog razloga preporučujem ili individualni rad ili grupni program, iz razloga što je odlazak u teretanu često uslovljen radom na spravama i vrlo često bez nadzora, ali i iz razloga što na pravilan način moramo uvesti tijelo u trening - naglašava.

 Prije svega, dodaje, treba se bazirati na dobru stabilnost trupa koja je osnova za pravilno izvođenje svake vježbe, posebno višezglobih vježbi.

-Pored stabilnosti, neophodna je dobra mobilnost kompletnog lokomotornog aparata iz razloga da naše tijelo ne kompenzuje pokrete zbog ograničenja pokretljivosti. Aerobni trening svakako treba da bude sastavni dio svakog trenažnog procesa, jer funkcionalne sposobnosti nam u najboljoj mjeri pokazuju zdravstveni status – ističe Kecmanova.

Kaže da je optimalan broj treninga za bilo koju vrstu adaptacije tri puta sedmično.

 -To je, naravno, uslovljeno i vrstom treninga, nivoom uvježbanosti itd, ali recimo ako želimo uticati i na smanjenje tjelesne mase, izgradnju mišića, jačanje ili oblikovanje, trening tri puta sedmično u trajanju od jednog sata je sasvim dovoljno – istakla je Kecmanova.

 Kada je riječ o gubljenju kilograma, pojašnjava da su vježbe snage sa spoljašnjim opterećenjem odličan način da se utroši više energije tj. da se potroši veća količina kalorija.

-Izgradnja mišića podstiče i razgradnju masnog tkiva, ubrzava metabolizam i svakako da su vježbe sa opterećenjem odličan izbor u procesu mršanja.. vježbe aerobnog karaktera, tipa korišćenje trake ili bicikla mogu dovesti do stagnacije u procesu mršanja kada tijelu nije više dovoljan samo taj stimuls – objašnjava.

 Napominje da su i trening i ishrana podjednako važni da suštinski jedno bez drugoga ne mogu ići kada pričamo o zdravom stilu života.

-Ishrana kod osoba koje se bave fizičkom aktivnošću svakako da treba biti uravnotežena kako bih i efekat treninga bio efikasniji.

Uravnotežena ishrana podrazumijeva unos svih makronutrijenata.

Prije treninga treba unositi više kompleksnih ugljikohidrata kako bi obezbijedili energiju za trening, dok je poslije treninga potreban veći unos proteina kako bi poboljšali sintezu proteina – naglašava Kecmanova.

Pod izrazom dijeta, pojašnjava, podrazumijeva se svako pridržavanje pravilne uravnotežene ishrane, čemu svi treba da težimo.

 -Rigorozne dijete su možda brz i lak način mršanja, ali treba da planiramo kako trening tako i ishranu na duži vremenski period, a rigorozna dijeta gdje se izbacuju u potpunosti ugljikohidrati sigurno nije opcija.

 Detoks je uvijek dobra opcija ali koja traje kratko i ima svoju drugi svrhu – smatra Kecmanova..

Trud i godine iskustva ključni za uspjeh Aleksandra Kecman već duži niz godina bavi se sportom, a osnovala je i svoju teretanu „Suprime“.

Kako kaže, u sportu je čitav život, a od pete godine počela je da trenira tenis, u kojem je ostala 13 godina.

-Ideja da se bavim fitnesom jeste ideja mog oca i bez mojih roditelja ne bih bila tu gdje sam sad, ali svakako naporan rad, trud i godine iskustva ključni su faktor uspjeha - kazala je Aleksandra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana