7 namirnica koje pružaju zdravlje organizmu i služe u prevenciji raka

G.S.
7 namirnica koje pružaju zdravlje organizmu i služe u prevenciji raka

Iako postoje vrlo agresivne vrste karcinoma koje se brzo razviju, stručnjaci tvrde kako bi preko 90 odsto ljudi, moglo vrlo efikasno da spriječi pogoršanje ove bolesti, ako se na vrijeme otkrije i promijeni način života.

Često slušamo savjete nutricionista i pstalih stručnjaka, koji tvrde da je neophodno da mijenjamo način ishrane da bi imali kvalitetniji i dugovječniji život. Ne čude čak ni savjeti ljekara koji pacijentima kojima je dijagnostikovan rak savjetuju upravo da mijenjaju strukturu svojih obroka.

Ovih sedam namirnica služe za prevenciju raka.

Zeleni čaj

Sadrži brojne polifenole – katehine koji blokiraju rad određenih hormona. Jedan od njih, EGCG (epigalokatehin galat-3), jedan je od najmoćnijih molekula u hrani koji sprečava ćelije raka da formiraju nove krvne sudove.

Nalazi se u velikim količinama u zelenom čaju. Senča, giokuro, matcha – vrste zelenog čaja iz Japana sadrže najveću koncentraciju EGCG, dok, na primjer, crni čaj nema veliki broj fenola uslijed fermentacije, a oolong čaj je prošao djelimičnu fermentaciju tako da je sadržaj polifenola na pola puta između zelenog i crnog čaja.

Poslije dvije-tri šoljice zelenog čaja, krv je puna EGCG-a, koji se širi kroz tijelo kroz kapilare i taloži se na površini svake ćelije, blokirajući receptore koji zahtijevaju formiranje novih krvnih sudova potrebnih za rast tumora.

Povrće i voće bogato karotenoidima

Šargarepa, slatki krompir, bundeva, paradajz, kajsije, cvekla i svo voće i povrće jarkih boja (narandžasto, crveno, žuto, ljubičasto i zeleno) sadrže vitamin A i likopen za koje se pokazalo da inhibiraju razvoj ćelija raka.

Lutein, likopen, fitoen i kantaksantin stimulišu stvaranje novih imunih ćelija i povećavaju njihovu sposobnost da napadaju maligne ćelije. Istraživači su takođe povezali hranu bogatu karotenom sa produženjem života pacijenata sa rakom dojke.

Karotenoidi se nalaze u raznim vrstama voća i povrća. Alfa-karoten se nalazi u šargarepi i bundevi, likopen u crvenom voću (lubenica, crveni grejpfrut i guava, a najviše u kuvanom paradajzu).

Tamnozeleno povrće, bundeva i crvena paprika sadrže velike količine luteina i zeaksantina; kriptoksantin se nalazi u mangu, narandžama i breskvama.

Kurkuma i kari

Od korena kurkumina dobija se žuti prah koji je glavni sastojak žutog karija.

Nijedna druga hrana nema tako snažno antiinflamatorno dejstvo, a glavni molekul odgovoran za ovo dejstvo je kurkumin, za koji je u laboratoriji pokazano da inhibira rast velikog broja tumora: debelog crijeva, jetre, želuca, dojke, jajnika. i leukemije.

Takođe tjera ćelije raka da umru (proces samoubistva ćelija - apoptoza) i sprečava rast tumora inhibicijom angiogeneze. Angiogeneza tumora je proces tokom kojeg tumor uspostavlja sopstveni krvotok kako bi mogao da nastavi da raste.

Bobičasto voće

Kupine, maline, jagode, borovnice... sadrže antioksidante, poput vitamina C i E i selena, koji blokiraju oksidativne procese u organizmu kao i agrumi i orašasti plodovi.

Polifenoli koji voću daju boju i ukus, pigmenti antocijanini odgovorni su za mnoge intenzivne plave, crne, ljubičaste i crvene boje bobičastog voća, drugog voća i povrća, blokiraju rast tumorskih ćelija spriječavajući stvaranje novih krvnih sudova koji ih hrane.

Upravo su boje u ovom voću njihovo najmoćnije oružje, to su antioksidansi koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala. Bobice su dobre za opšte zdravlje.

Đumbir

Koren đumbira je snažan antiinflamatorni faktor i antioksidans koji djeluje protiv ćelija raka, potiskuje stvaranje novih krvnih sudova koji hrane rak, a čaj od đumbira smanjuje mučninu tokom hemoterapije ili zračenja.

Karakterističan miris đumbira potiče od fenola, koji je prisutan u đumbiru u koncentraciji od oko 500 mg/100 grama.

Dominiraju antioksidansi gingerol, shogaol i zingeron. Pokazalo se da šogaol, koji se oslobađa kuvanjem, ima sposobnost da ubija ćelije raka uz održavanje zdravih ćelija. Važno je napomenuti da slične studije još nisu sprovedene na ljudima, ali rezultati eksperimenata na životinjama obećavaju.

Namirnice bogate selenom

Organski uzgojeno povrće i žitarice sadrže velike količine selena, koji se, međutim, iscrpljuje intenzivnom poljoprivredom.

Selen je mineral koji se takođe nalazi u ribi, morskim plodovima, indijskim oraščićima i iznutricama. A njegovo glavno svojstvo je da stimuliše imune ćelije, posebno NK ćelije, koje obezbjeđuju brzu i efikasnu prvu liniju odbrane od raznih bolesti ubijajući ćelije zaražene karcinomom, virusom ili bakterijskim patogenima i jačaju antioksidativne mehanizme u tijelu.

Pokazalo se da selen ima veću zaštitnu ulogu protiv raka kod muškaraca nego kod žena, a najvažniji je u zaštiti od raka respiratornog trakta, prostate i gastrointestinalnog trakta.

Djeluje tako što poboljšava antioksidativni status tijela, jača imuni sistem, smanjuje štetu od teških metala i kancerogena u tijelu i popravlja oštećenje DNK.

Probiotici

S obzirom na to da olakšavaju pražnjenje crijeva, ujedno smanjuju opasnost od raka jer skraćuju vrijeme u kojem je probavni trakt izložen kancerogenim stvarima iz hrane.

Organski jogurt i kefir dobar su izvor probiotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana