U Jugoslaviji ih je 80-ih nosila svaka djevojka, a babe su ih štrikale u svim bojama (FOTO)

GS
U Jugoslaviji ih je 80-ih nosila svaka djevojka, a babe su ih štrikale u svim bojama (FOTO)

Današnji klinci crkavaju od smijeha kad vide šta su njihovi roditelji nosili kao deca ili tinejdžeri pa se uglavnom pitaju čemu to uopšte služi.

Riječ je o odjevnom predmetu iz osamdesetih godina prošlog vijeka koji je gotovo preko noći postao superpopularan u ondašnjoj Jugoslaviji pa djevojka koja je držala do sebe jednostavno nije mogla ni da zamisli da na ulicu izađe bez njih, piše Kurir.

Iako su se kupovali i u inostranstvu, kod nas to najčešće nije bio slučaj jer je kupovno bilo skupo pa su za ovaj modni hit odmah bile angažovane babe koje nisu mogle da naštrikaju koliko su im unuke tražile i to u raznim bojama, uključujući i šarene!

Mnogima je i onda to bilo glupo ili smiješno ali nije da nije bilo korisno, i prije svega toplo, za ondašnje mnogo hladnije zime s puno snijega!

Riječ je o vunenim grijačima za noge u svim mogućim bojama koji su se kod nas navlačili i nosili preko farmerki. Znači, prvo se obuku farmerke ili somotske pantalone, pa se na potkoljenicu navuku grijači a onda se dole obuju duboke zimske cipele ili pliće čizmice sa krznom koje se onda izvrne na spolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana