Ova kraljica nosila je najskuplju vjenčanicu u istoriji – koštala je čak osam miliona dolara

GS
Ova kraljica nosila je najskuplju vjenčanicu u istoriji – koštala je čak osam miliona dolara

Najskuplja vjenčanica koja postoji jeste takozvana dijamantska vjenčanica - njena vrijednost procijenjena je na 12 miliona dolara, a još je niko nikada nije nosio!

Tek čeka ponosnu vlasnicu, a riječ je o kreaciji koju su 2006. udruženim snagama stvorili dizajnerka Rene Straus i draguljar Martin Kac. Upisana je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplja vjenčanica koja postoji.

Legendarna haljina dizajnirana je tako da mlada bukvalno blista u svakom trenutku. Napravljena je od najfinije svile i 150-karatnih dijamanata, a toliko svjetluca da izgleda nadrealno, piše zena.blic.rs.

Dok ova nevjerovatna toaleta ne dobije svog kupca, najskuplja vjenčanica koju je neko nosio, a da je cijena poznata javnosti, jeste ona španske kraljice Leticije.

Kraljica Leticija je na dan svog vjenčanja sa kraljem Felipeom 22. maja 2004. godine šokirala planetu izabravši basnoslovnu skupu vjenčanicu čijoj cijeni nijedna druga vjenčanica slavnih dama ne može ni da se približi. Koštala je čitavih osam miliona dolara!

Lijepa Španjolka  blistala je u svilenoj, snježnobijeloj haljini sa visokom kragnom koju je dizajnirao španski kreator Manuel Pertegaz. Vjenčanica je imala duge rukave, V izrez i šlep kružnog oblika dugačak četiri i po metra. Vjenčanicu je krasio i predivan vez od pravog zlata koji je kao motiv imao stilizovani ljiljan i klasje pšenice, što je motiv sa grba princa od Asturije, odnosno nasljednika španske krune.

Leticija je nosila i veo od svilenog tila koji je bio ručno izvezen istim motivima kao i vjenčanica. Takođe, dio njene opreme bila je i dijamantska tijara poznata kao pruska tijara koju je njena svekrva Sofija nosila na dan vjenčanja sa tadašnjim kraljem Huanom Karlosom 1962. godine.

Španska kraljica, a tada princeza, imala je još jedan jedinstveni dodatak - ona je na zvaničnim fotografijama sa vjenčanja umesto bidermajera držala lepezu koja je antikvitet iz porodične kolekcije koja je imala istu zlatnu boju kao i detalji na njenoj vjenčanici.

Naravno, Leticija nije jedina koja je nosila nešto milionske vrednosti za najvažniji dan svog života - to je učinilo još slavnih ljepotica. Pa, evo ko još zaokružuje spisak pet nevjesti sa najskupljim vjenčanicama svih vremena.

Serena Vilijams - 3.5 miliona dolara


 

Teniserka se 2017. udala za milionera Aleksisa Ohanijana u vjenčanici sa potpisom brenda Aleksandar Mekvin, a koju je dizajnirala Sara Barton. Kreacija je u stilu balske haljine od gomile bijelog, nježnog tila i dolazi u paketu sa delikatnim, prozirnim ogrtačem ukrašenim cirkonima.

Kraljica Elizabeta – 1,6 miliona dolara

Kraljica Elizabeta na vjenčanju sa princem Filipom nosila je vjenčanicu od takozvanog Duchesse satena koju je tada platila 42.000 dolara, što se danas procjenjuje na oko 1, 6 miliona dolara. Vjenčanica je bila dugih rukava, ukrašena cvjetnim vezom i kristalnim i bisernim aplikacijama. Norman Hartnel, dizajner ove haljine, bio je inspirisan Botičelijevom slikom "Primavera".

Nasljednica imperije Svarovski, Viktorija, na svom prvom vjenčanju nosila je vjenčanicu šivenu po mjeri koju potpisuje brend Michael Cinco, odnosno filipinski dizajner koji živi i radi u Dubaiju. Vjenčanicu je krasilo 500.000 kristala, a nevjesta je nosila i veo dugačak osam metara.

Kim Kardašijan - 500.000 dolara

Kim je na vjenčanju sa Kanjeom Vestom 2014. godine nosila vjenčanicu brenda Živanši, šivenu po mjeri, sa dugačkim rukavima i siluetom koja ističe njenu figuru pješčanog sata. Haljina je bila sačinjena od delikatne, kvalitetne čipke, a krasio ju je i seksi prorez na leđima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana