Najveće španske modne kompanije prikupljaće odbačenu odjeću

GS
Foto: X.com

Španske modne kompanije, uključujući velike brendove poput Zara Inditex, H&M, Dekatlon, Ikea i Primark, od aprila sljedeće godine počeće da prikupljaju odbačenu odjeću u okviru dobrovoljnog pilot projekta za upravljanje tekstilnim otpadom prije stupanja na snagu propisa EU 2026. godine.

Projekat, nazvan Re-viste, ima za cilj da odvaja tekstil i obuću od drugog otpada kako bi se mogli ponovo koristiti ili reciklirati, navode organizatori projekta, prenosi Rojters.

Španija čeka konačno odobrenje novih propisa EU koji će od država članica zahtijevati da odvoje tekstil od drugog otpada prije nego što objave pravila modnim kompanijama, koje će snositi troškove upravljanja tekstilnim otpadom, rekla je Marta Gomez, direktorka za procjenu kvaliteta i životne sredine u ministarstvu energetske tranzicije, na događaju u Madridu.

Propisi EU neće stupiti na snagu prije 2026. godine, jer će vlasti dati kompanijama najmanje godinu dana da se prilagode, rekli su vladini zvaničnici i izvori iz modne industrije.

“Propisi nam pokazuju put, ali odlučili smo da ne čekamo kako bismo se pridržavali zakonskih zahtjeva”, rekao je Andres Fernandez, predsjednik Re-vista i šef odjeljenja za održivost u maloprodaji kompanije Mango, koja je takođe dio projekta.

Pravila će značiti da će kompanije koje prodaju više odjeće i obuće vjerovatno morati da plate više za upravljanje otpadom.

Tokom jednogodišnjeg projekta, Re-viste planira da postavi na desetine kontejnera u crkvama, prodavnicama, tržnim centrima i ulicama kako bi se otpad sakupljao u vreće i odvozio u postrojenja na sortiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana