Vjeruje se da ova biljka donosi novac u kuću, a njeno održavanje je minimalno

G.S.
Foto: Ilustracija

Mnoga vjerovanja okrenuta su prirodi, bilo da su u pitanju praznici ili nešto sasvim neposredno.

 To se može primjetiti i kada biramo biljke koje će ukrasiti naš dom ili kada ih dobijamo na poklon. Sigurno ste dosad čuli da se vjeruje da neke biljke donose novac ili sreću, pa ih ljudi ujedno i zbog toga biraju.

Jedna biljka koja estetski uvijek doprinese prostoriji zbog svoje egzotičnosti i lišća koje izgleda kao prelakirano, ujedno je tu i da “donese novac u kuću”, kako verovanje glasi.

Naime, u pitanju je biljka zamioculcas zamiifolia, ZZ biljka ili, kako je i najpoznatija, zamija. Domaćine čiji dom krasi, nagrađuje prosperitetom i srećom, prenosi Telegraf.

Njeni sjajni, zeleni listovi simbolizuju rast i obilje, a održavanje njene ljepote je daleko jednostavnija nego što mnogi misle.

Kako njegovati zamiju?

Održavanje je minimalno kada je riječ o zamiji. Ona uspjeva na umjerenom do jakom svjetlu, a odlično se ponaša u zemlji koja se katkad zaliva. Sporo raste i ništa osim obaveze povremenog zalivanja nemate. 

Tokom ljeta treba da se zaliva jednom nedeljno, ali smanjite količinu vode zimi i na jesen kada zahladni, savjetuje “GardeningNouHau”.

Vremenom njene stabiljke postaju teže i počinju da se savijaju, pa kada primjetite da dolazi do toga, poželjno je da ih učvrstite. Takođe, kada ugledate suve listove, uklonite ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana