UPOZORENjE: Kada klima uređaj može da se zapali

GS
Foto: Ilustracija

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U nekim domovima rade neprekidno i danu i noću, dok se u drugim domaćinstvima dozira - u najtoplijem dijelu dana klima je uključena, a uveče se gasi. Sve ovo zavisi od toga kako neko podnosi vrućinu.

Budući da rade gotovo bez prestanka, mnogi su ove sezone imali problema sa klima uređajima, od sitnijih kvarova pa do ozbiljnijih situacija kao što je požar koji može da izazove neispravan klima uređaj ili neispravne instalacije.

Kako možemo da spriječimo da do ovako opasnih situacija dođe i da li postoje neke naznake koje mogu da ukažu da će klima uređaj da se zapali objasnio je za N1 Miloš Isailović, serviser klima uređaja.

Požar i klima uređaji

- Ne postoje tačne naznake da će se klima uređaj zapaliti. Najbitnije je da je uređaj propisno priključen na elektro mrežu i da se redovno održava. Bez jeftinih produžnih kablova i razdjelnika sumnjivog kvaliteta koji se griju, loše provode i stvaraju rizik od požara. Uređaj koji se ne održava adekvatno trpi veća opterećenja, a samim tim i veći pritisak i temperaturu. Uslijed zaprljanosti uređaja smanjuje se protok vazduha čime se povećava temperatura i stvara mogućnost paljenja neke od komponenti. Kako bi se spriječilo paljenje, povećao vijek trajanja i omogućio pravilan rad potrebno je uređaj redovno servisirati, naglašava Isailović.

Dalje on savjetuje da servisiranje treba obavljati jednom godišnje, a u poslovnim prostorijama gdje se uređaji više koriste i više puta u toku godine.

- Servisiranje treba da obavlja stručno osposobljen serviser. Prilikom servisa kućnih klima uređaja treba da se očiste od prvljavštine oba dijela klima uređaja, spoljašnja i unutrašnja jedinica. Potrebno je provjeriti da li sve komponente rade propisano i provjeriti nivo rashladnog fluida u uređaju. Mi sami treba da čistimo filtere na unutrašnjoj jedinici svakih 15 dana, a po potrebi i češće. Redovno servisiranje produžava vek trajanja uređaja, manje je kvarova, a vazduh koji klima izduvava je čistiji, kaže serviser.

Klima radi dok nismo u stanu? Sigurno ili ipak ne?
Kako savjetuje Isailović, nije preporučljivo ostavljati klima uređaj da radi bez nadzora, baš kao i svaki električni uređaj.

- Ako je baš nužno veliki broj uređaja ima tajmere kojima je moguće podesiti da se uređaj uključi ili isključi u određeno vrijeme, dodaje.

Koliko je sigurno da klima radi tokom cijele noći?

Klima uređaj, kako kaže serviser, treba koristiti shodno svom subjektivnom osjećaju za toplotu.

- Cilj klimatizacije je stvaranje osjećaja komfora, a ne pravljenje zamrzivača od prostorije, što kasnije može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Tako da je uslijed velikih vrućina i tropskih noći sve individualno pa samim tim i odluka da li će se klima koristiti i noću, objašnjava sagovornik portala N1.

U toku dana je preporučljivo, kako ističe, provjetriti prostoriju par puta kako bi svjež vazduh ušao u prostor jer najveći broj klima uređaja cirkuliše postojeći vazduh u prostoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana