Trik da se riješite mrava i komaraca, sastojke već imate u kući

G.S.
Trik da se riješite mrava i komaraca, sastojke već imate u kući

Komaraca se možete riješiti uz pomoć vrlo jednostavnog i jeftinog trika.

Osim što se koristi kod kompostiranja, za đubrenje i prehranu biljaka i za piling kože, stari osušeni talog kafe, ili pak mljevena kafa , je vrlo djelotvorno sredstvo protiv komaraca, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoline (EPA).

Komarce, kao i druge insekte, odbija miris stvoren od taloga kafe dok gori. Talog jeste bolji izbor, ali možete koristiti i običnu mljevenu kafu.

Skupljajte talog kafe i stavljajte ga na aluminijumsku foliju, koju ćete držati na tanjiru. Ostavite ga na hladnom i suvom mjestu, dok ne postane potpuno suv.

Stavite zatim tu foliju sa suvim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom, piše „Atma“. Uvjerite se da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.

Palite talog (ili mlevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne biste opekli), sve dok se ne uhvati i ne počne da dimi. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara tjeraće komarce .

Još jedan način je da talog oblikujete po dužini, poput baruta koji ste sigurno vidjeli u crtanim filmovima. Zapalite talog na jednom kraju i on će lagano gorjeti, čime će mu se dužina skraćivati.

Osim komaraca, kafu možete iskoristiti i u borbi protiv mrava.

Sipajte mljevenu kafu na mesta gde imate problema s mravima i problem je riješen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana