Studija: Psi spljoštenog lica imaju poteškoće sa snom

Tanjug
Studija: Psi spljoštenog lica imaju poteškoće sa snom

BUDIMPEŠTA - Nedavna studija iz Mađarske otkriva da psi spljoštenog lica, kao što su francuski buldozi, najpopularnija rasa u SAD, imaju poteškocća sa spavanjem zbog oblika glave.

Francuski buldozi posebno pate od povećane pospanosti tokom dana, vjerovatno zbog nedovoljnog spavanja noću, preneo je "Gardijan".

Poteškoće sa spavanjem kod francuskih buldoga i drugih pasa sa spljoštenim licem, uključujući mopse, engleske buldoge i bostonske terijere, može se pripisati njihovim skraćenim glavama, stanju gdje je odnos dužine lobanje i njene širine niži od normalnog.

Sa svojim velikim očima koje gledaju pravo u vlasnika i ljupkim borama prevrnutim preko njihovih stisnutih nosova, popularnost francuskih buldoga poslednjih godina je porasla.

Ove godine su labrador retrivere proglasili za najpoželjniju rasu pasa u SAD. 

Ali njihove posebne karakteristike i kompaktna veličina donose brojne zdravstvene probleme.    

"Ljudi favorizuju specifičnu morfologiju pasa sa ravnim licem jer oni liče na bejbifejs", rekao je Eniko Kubinji, etolog i biolog koji proučava ponašanje i spoznaju pasa koji je koautor rada. 
"Velika okrugla glava, visoko čelo, velike oči i kratak nos, ljudima je to slatko, a takođe, su i veličine malog djeteta.

Istraživači su proučavali obrasce spavanja 92 psa u pratnji njihovih vlasnika. 

Otkrili su da u poređenju sa drugim psima, rase sa ravnim licem doživljavaju dužu fazu brzog pokreta očiju, ili Rem, koji se smatra fazom sna sa najživljim snovima u kojima je mozak aktivan dok tijelo ostaje mirno.
    
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana