Starinski trik za meke peškire: Ovu biljku stavite u vodu da budu nježni i mirišljavi!

Srna
Foto: Ilustracija

Koliko god da su peškiri kvalitetni, vremenom izgube mekoću, pa nisu prijatni za brisanje.

Da li su vam peškiri postali grubi? Vremenom, peškiri postanu grublji, a uzroci mogu biti tvrda voda, prljavština ili čak upotreba omekšivača. Primjenite baka Marin trik i biće mekani kao paperje.

Stavite kamilicu u vodu

Iako je čaj od kamilice najpoznatiji kao umirujući napitak, on je odlično rješenje kada su vam peškiri grubi. Potrebno je prokuvati jedan litar vode i u nju staviti kašiku sušenog čaja od kamilice ili dve kesice ovog čaja. Kada se potpuno ohladi, procijedite tečnost i sipajte u lavor, pa potopite čiste peškire koji su postali grubi. Ostavite da stoje 15 minuta, iscjedite i raširite da se suše.

Dodajte alkoholno sirće

Drugi način koji pomaže da peškiri omekšaju bez upotrebe kupljenog omekšivača, jeste upotreba bijelog sirćeta. U mašinu za veš , u dio gdje se sipa omekšivač, sipajte jednu šolju belog sirćeta i uključite mašinu da opere peškire na uobičajen način. Kada ih izvadite iz mašine biće mekani i dezinfikovani.

Važno je i kako se suše peškiri

Na mekoću peškira utiče i način na koji se suše, jer se prilikom sušenja u mašini mogu oštetiti vlakna tkanine i peškiri će postati grubi. Idealna temperatura za pranje peškira je između 40 i 60 stepeni, a najbolje je da ih sušite na vazduhu. Ako želite da ih sušite u mašini, uradite to na srednjoj temperaturi kako se ne bi tkanina pohabala i postala gruba.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana