Razlog što paradajz ne cvjeta

GS
Foto: YT

Jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura često ne cvjeta ili stotine žutih cvjetova ne donose plodove ili, ako ih ima, onda je to vrlo malo za očekivanja poljoprivrednika.

Razloga je više, a najvažniji su ishrana i visoke temperature, piše Agroklub.

Upravo su visoke temperature najzaslužnije za slabu oplodnju na stabljikama paradajza. Naime, na spoljašnjim temperaturama iznad 30 stepeni, biljka vegetira, odnosno, biohemijski procesi u njoj svedeni su na minimum.

Ako je visoka vrijednost temperatura napolju, u plasteniku su više za minimalno 10 stepeni i takav paradajz, takođe slabo cvjeta i oplođuje.

Rješenje je u provjetravanju plastenika i rashlađivanju postavljanjem ventilatora na početak ili kraj plastenika. Takođe pomaže zelena mreža postavljena sa strane, u visini od barem jednog metra, a vrh plastenika trebalo bi da se okreči, jer bijela boja sigurno smanjuje zagrijavanje plastenika.

Pošto je biljkama potrebna voda poželjno je da se u najtoplijem dijelu dana, od 13.00 do 15.00 časova, barem dva puta sedmično vrši kratkotrajno navodnjavanje od desetak minuta, kako bi stabljike lakše podnijele visoke temperature. U tom slučaju neće doći do šoka korijena i cijele biljke. To je kao da čovjeku koji kupi sijeno po najvećoj vrućini, date malo vode da ne bi kolabirao.

Može se vršiti i protresanje, odnosno, drmusanje stabljika da se polen lakše premješta s gornjih na donje dijelove, a ko je u mogućnosti, najbolje bi bilo da nabavi trenirane bumbare jer su oni bolji oprašivači od pčela.

I ishrana je takođe važan faktor. Veće količine azota u ljetnjem periodu kada su temperature izrazito visoke samo štete paradajzu.

Povrće cvjeta, ali se ne zameće plod - koji su razlozi?

Azot uzrokuje porast lisne mase i pojavu više cvjetova,  ali da bi došlo do oplodnje, potrebna su hranjiva sa kalcijumom, fosforom i kalijumom, a njih sadrže vodotopiva đubriva koja se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama.

Tretiranja se obavljaju folijarno, dva puta sedmično ili kroz sistem za navodnjavanje. Primjenu azota svesti na minimum jer on se više dodaje poslije sadnje, a ne pred i tokom cvjetanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana