Ovo cvijeće opstaje i zimi, slobodno ga stavite na balkon kada dođe hladnije vrijeme

G.S.
Ovo cvijeće opstaje i zimi, slobodno ga stavite na balkon kada dođe hladnije vrijeme

Početkom oktobra, svaka pijaca ili cvjećara puna je sitnog cvijeća u raznim bojama poput bijele, ljubičaste, ružičaste i crvene.

Ali predivan cvijet je erika, koja u vrijeme kada se druge biljke pripremaju za zimu, blista punim sjajem.

Često se erika greškom miješa sa vrjeskom, ali to su različite biljke. Vrjesak ima sitnije cvjetove i manje listiće, dok erke cvjetaju tokom hladnijih dana, posebno u kasnoj jeseni, zimi i ranom proljeću. Zbog svojih karakteristika, erke su savršen izbor za ukrašavanje balkona tokom jesenjih i zimskih mjeseci.

Jedan od razloga zašto ljudi biraju erike u jesen je to što im odgovaraju niske temperature između 5 i 15 stepeni, što je idealno za njihov rast. Iako vole da ponekad budu izložene sunčanim zracima, to nije ključno za njihovo cvjetanje. Čak i ako je balkon okrenut prema sjeveru ili tokom zime dobija samo malo sunčeve svjetlosti, erkama to ne smeta.

Erike dolaze u predivnim bojama, poput bijele, ružičaste, ljubičaste i crvene. Kada se druge biljke povuku, erike unose živost i boju, osvježavajući i najtmurnije zimske dane. Mogu se kombinovati u istim saksijama, ali je važno ostaviti barem 15 centimetara razmaka između njih kako bi korijeni mogli slobodno da se razvijaju.

Erike su i vrlo lake za održavanje, što ih čini još privlačnijim. Kada ih posadite u saksije sa rupicama na dnu za dobru drenažu, zalijevanje jednom do dva puta sedmično je obično dovoljno. Kada se prilagode novom okruženju, možete ih zalijevati čak i samo jednom sedmično.

Osim dobro drenirane zemlje i povremene sunčeve svjetlosti, ne zahtijevaju posebne uslove. Preporučuje se izbjegavanje dodatnog đubriva, jer im ono može naškoditi. Nakon zime, dovoljno je samo ukloniti osušene cvjetove i grančice kako bi se omogućio rast novih proljetnih cvjetova, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana