Ove stvari trebamo riješiti u kući prije zime

GS
Foto: Unsplash

Dolazak zime je vrijeme kada se priroda priprema za svoj dugi san, a i mi, kao domaćini svojih toplih oaza, trebamo napraviti nekoliko ključnih koraka kako bismo se osigurali da ćemo uživati u toplini i komforu tokom hladnih mjeseci.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebali razmotriti i riješiti u svojim domovima prije nego što zima stigne u punom zamahu.

Prvo što trebamo uraditi je provjeriti i pobrinuti se za odgovarajuću izolaciju naših domova. Ispravna izolacija je ključna kako bismo očuvali toplotu i smanjili račune za grijanje. To uključuje proveru prozora i vrata na curenje vazduha, dodatno postavljanje izolacionih materijala tamo gdje je potrebno i održavanje sistema grijanja kako bi bio u savršenom radnom stanju.

Druga važna stvar je čišćenje i održavanje sistema grijanja. Prije nego što temperature padnu, preporučuje se provjeriti vašu peć, radijatore ili sistem toplih voda kako bi se uvjerili da su u ispravnom stanju. Redovno mijenjanje filtera i čišćenje sistema pomaže u efikasnijem grijanju i smanjuje rizik od kvarova tokom hladnih mjeseci.

Takođe, moramo se pozabaviti pripremom začepljenih oluka i cijevi. Jesen je vrijeme kada lišće i otpad mogu začepiti oluke i cijevi, a to može uzrokovati ozbiljne probleme tokom zime. Redovno čišćenje i održavanje oluka i cijevi pomaže u sprečavanju curenja i leda.

Još jedna stvar koju ne smijemo zaboraviti je priprema bašte i vrta. Biljke koje nisu otporne na hladnoću treba prenijeti unutra ili zaštititi od niskih temperatura. Takođe, trebali biste pripremiti baštu i vrt za zimski odmor, obrezujući grmlje i pripremajući zemlju za proljećne radove.

Na kraju, zima donosi i izazove u vezi sa energetskom efikasnošću. Razmotrite zamjenu starih sijalica LED sijalicama, postavljanje termostata sa programiranjem i druge mjere koje će vam pomoći da smanjite potrošnju energije i sačuvate prirodne resurse, prenosi Glas Srpske

Uz ove korake, vaš dom će biti spreman za hladne dane zime, pružajući vam toplinu, udobnost i miran um dok se spoljni svijet oblači u bijeli pokrivač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana