Nevjerovatna kuća u Japanu: Ima samo 57 kvadrata, u njoj živi peteročlana porodica

G.S.
Nevjerovatna kuća u Japanu: Ima samo 57 kvadrata, u njoj živi peteročlana porodica

Neobična kuća u Japanu govori da Japanci bukvalno žive u budućnosti.

Ova kuća sa neobičnim dizajnom i dnevnim boravkom bez krova oduševljava mnoge.

„Oduvijek sam htio da živim pod vedrim nebom, zato sam napravio dnevnu sobu koja umjesto plafona ima - nebo,“ kaže umjetnik i arhitekta Zajirogh koji je osmislio i izgradio dom za sebe i svoju porodicu.

Smješten u četvrti Suginami u Tokiju, dom mnogih manga umjetnika, kuća sa ovorenim krovom je dom umjetnika i arhitekte Zajirogha, njegove supruge i njihovo troje djece. Zajirogh je dizajnirao veliko centralno dvorište na otvorenom i pokrio ga čaršavom nalik na jedro na uvlačenje. Porodica koristi dvorište kao dnevni boravak koji je opremljen kamperskim namještajem koji se po potrebi može pokvasiti ili brzo premjestiti.

„Kada sam planirao da napravi dom, nisam htio da imam krov iznad dnevnog boravka. Dio kuće sam pretvorio u dvorište. Na prvom spratu, sa kliznim staklenim vratima nalaze se kuhinja, kupatilo i toalet. Na spratu su studio, spavaće sobe i balkoni koji su okrenuti ka unutrašnjem dijelu kuće, ne spoljnom,“ objašnjava arhitekta.

 

Kuća ima samo 57 kvadrata i spolja izgleda kao obična bela kocka. Zanimljivo je to što vlasnik nje ulagao u spoljno dvorište pa ono ispred kuće i ne postoji. Čim otvori ulazna vrata on je u otvorenom dnevnom boravku, a umjesto praga je odvod za kišnicu, prenosi Kurir.

Pod je napravljen od betona i nije pokriven, zato je zgodan za održavanje.

Umjetnik i njegova žena, kao i djeca spavaju na tankim prostirkama na podu. „Za svet ovo je čudno, ali u Japanu ne. Mi volimo da spavamo na podu i smatramo da je zgodno jer soba može da se koristi u više namjena,“ kaže umjetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana