Ne mučite se više, isprobajte ove trikove za lakše peglanje stvari

GS
Foto: Ilustracija

Peglanje može biti frustrirajuće i zbog činjenice da se čini kao beskrajni proces. Svaki put kada završimo jedan komad odeće, čini se da se pojavljuje još jedan koji čeka na svoj red.

Osim toga, postoji stalna briga da li ćemo pravilno ispeglati osjetljive tkanine ili da li će pegla ostaviti tragove na nekim materijalima.

Neizbježno je da se tokom peglanja ponekad dogode nezgode kao što su zagorjeli tragovi od pegle ili nabori koji se ponovno pojavljuju nakon što smo već završili s peglanjem. Takođe, često moramo pažljivo pristupiti peglanju detalja na odjeći kako bismo izbegli oštećenja ili neuredan izgled.

S druge strane, postoji i neka vrsta zadovoljstva kada završimo s peglanjem i kada sve naše stvari izgledaju uredno složene i spremne za nošenje. To može biti mali trenutak zadovoljstva nakon svih muka koje smo prošli tokom samog procesa.
Da vam peglanje sljedeći put ne bi oduzelo mnogo vremena, probajte ove korisne savete.

PEGLANjE ODJEĆE OD OSETLjIVIH MATERIJALA

Kako da na najlakši način ispeglate odjeću koja je napravljena od izuzetno osjetljivog materijala, a da je ne uništite i ispeglate kako treba? Za ovo će vam trebati samo gaza i obično parče kartona. Dio koji je najviše izgužvan, ili cijeli komad odeće stavite na karton, a preko njega stavite gazu. Lagano pređite peglom i izgužvana odjeća će biti ravna, kao nova.

REDOVNO ČIŠĆENjE PEGLE

Glavni razlog zbog kojeg vaša pegla neće jednim pokretom da ispravi nabore na odjeći, je taj da je dno pegle prljavo. Vremenom se na dno pegle nakupe dlačice od različitih materijala, koje kasnije prave problem i samo dodatno gužvaju odeću, umjesto da je ravnaju. Da se to ne bi dešavalo, minimum dva puta mjesečno čistite dno pegle sa mješavinom jabukovog sirćeta i sode bikarbone. Pegla ne mora da bude zagrijana, samo toplu i zagrijanu smjesu nanesite pamučnom krpom preko dna i ona će savršeno očistiti sve nečistoće na pegli.

ZA MANjE IZGUŽVANU ODJEĆU

Vjerovatno ste vidjeli svoju baku kako slaže veš u lavor nakon vađenja iz mašine i zapitali se zašto to radi, kada će je svejedno okačiti na sušilicu. Ovaj jednostavan postupak, koji ne oduzima mnogo vremena, znači će vam mnogo - odjeća će biti mnogo manje izgužvana, a peglanje će biti kraće, možda čak i nepotrebno.

LAKŠE PEGLANjE ODJEĆE SA OBJE STRANE

Uglavnom nije dovoljno peganje odeće sa jedne strane, pa je morate okretati i raditi duplo posao. Kako biste sebi znatno olakšali ovaj kućni poslić, ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijumsku foliju. Ona će reflektovati toplotu, pa vam peglanje sa druge strane neće biti potrebno više.

PEGLANjE SA PAROM

Ako vam se kojim slučajem pokvarila pegla, a nemate vremena da kupite novu ili jednostavno nemate vremena za dugotrajno peglanje, iskoristite trik sa parom. Okačite majicu, pantalone, haljinu ili košulju na ofinger i okačite je iznad kade (na šipku za zavjesu). Napunite kadu vrelom vodom i sačekajte oko 5 minuta ili se istuširajte/okupajte. Para će opustiti nabore, pa će odjeći biti potrebno minimalno peglanje ili ćete moći da ga zaobiđete, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana