Najnoviji hit: Kuvan krompir kao tajno oružje za orhideje

GS
Foto: YouTube

Čini se da svijet ne prestaje da nas iznenađuje neobičnim trikovima za njegu biljaka. Najnoviji hit među zaljubljenicima u cvijeće je – kuvan krompir kao tajno oružje za orhideje.

Ako vam je ostao stari krompir, nemojte ga bacati. Najnoviji trik tvrdi da ga možete pretvoriti u prirodno đubrivo za orhideje.

Ne samo da je jednostavno, već je i izuzetno efikasno. Stručnjaci iz svijeta hortikulture tvrde da voda u kojoj se kuvao krompir sadrži bogate hranljive materije koje mogu da podstaknu bujno cvjetanje orhideje.

Kako primijeniti trik sa krompirom za orhideje
Petar Ivanov, stručnjak za baštovanstvo, objašnjava: "Krompir obezbjeđuje kalijum i fosfor, dva esencijalna elementa za cvjetanje i rast orhideja."

Proces je jednostavan. Kuvajte krompir sa korom, jer se u njoj nalazi najviše hranljivih materija. Kada krompir omekša, procijedite vodu u posudu i ostavite da se ohladi. Ovo je idealna tečnost za zalivanje orhideja.

Stiv Čilton, stručnjak za baštovanstvo, ističe: "Voda u kojoj se kuvao krompir nije konvencionalna metoda zalivanja, pa je važno pratiti kako vaša orhideja reaguje i po potrebi prilagoditi zalivanje."

Za dodatnu sigurnost, razblažite ovu tečnost običnom vodom kako ne biste preopteretili biljku hranljivim materijama.

Kako njegovati orhideje

Orhideje su prepoznatljive po svojoj ljepoti, ali često važe za biljke koje je teško njegovati. Ipak, uz pravilnu brigu i malo pažnje, orhideja može duži period biti izvor prelijepih cvjetova. Evo kako izgleda detaljan vodič za njegu orhideja:

Pronađite idealno mjesto

Orhideje vole svjetlost, ali ne direktnu sunčevu svjetlost. Najbolje je da ih postavite na mjesto sa jakim, indirektnim svjetlom, kao što je prozor okrenut ka istoku ili zapadu. Previše sunčeve svjetlosti može izazvati opekotine na listovima, dok nedostatak svjetlosti može spriječiti cvjetanje.

Zalivanje: Pronađite pravu mjeru

Orhideje su osjetljive na prekomjerno zalivanje. Najbolje je zalivati ih jednom nedjeljno, koristeći mlaku vodu. Uvijek provjerite da li je zemlja suva prije nego što ih ponovo zalijete. Takođe, važno je izbjegavati zadržavanje vode u saksiji, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Osigurajte potrebnu vlagu

Orhideje potiču iz tropskih krajeva, pa vole visoku vlažnost vazduha. Idealno je da im obezbijedite vlažnost između 50 odsto i 70 odsto. Možete koristiti ovlaživač vazduha ili postaviti posudu s vodom u blizini biljke kako biste povećali vlažnost u prostoriji.

Hranite vašu orhideju pravilno

Orhideje zahtijevaju hranljive materije kako bi cvjetale. Koristite đubrivo specijalno formulirano za orhideje jednom mjesečno tokom perioda rasta. Imajte na umu da previše đubriva može oštetiti biljku, pa se pridržavajte uputstava na pakovanju.

Omogućite korijenu prostor za rast

Orhideje treba presaditi svake dvije do tri godine. Koristite specijalnu mješavinu za orhideje koja omogućava dobru drenažu. Kada presadite orhideju, pazite da ne oštetite korijen i da je postavite u odgovarajuću saksiju koja pruža dovoljno prostora za rast.

Održavajte pravilnu temperaturu

Orhideje najbolje uspijevaju na temperaturama između 18°C i 24°C. Izbjegavajte nagle promjene temperature, kao i izlaganje biljke promaji ili grijnim uređajima.

Trikovi za duže cvjetanje orhideje

Kada orhideja prestane da cvjeta, odrežite stabljiku iznad čvora (čvorišta) kako biste podstakli novo cvjetanje. Takođe, blaga razlika u temperaturi između dana i noći može stimulisati biljku da ponovo procvjeta, prenosi Zadovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana