Najbolja prirodna hrana za svenule biljke

GS
Najbolja prirodna hrana za svenule biljke

Biljke su ukras svakog doma, ali nerijetko se dogodi da naprasno počnu da venu, bez vidljivog razloga.

Ukoliko je to slučaj i sa vašim biljkama, s ovim rastvorom ćete ih vratiti u život. Umjesto hemije, koristite ovaj domaći rastvor i biljke će rasti kao lude.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

- kora od 1 banane;

- 1 kašika mljevene kafe;

- ljuska od 1 jajeta;

- 300 ml vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i zajedno ih izmiksajte. Ovim rastvorom zalijte vaše svele biljke

i rezultat će biti vidljiv već sljedećeg dana.

Rastvor možete da sipate i u saksiju sa zdravim kućnim ljepoticama i one će postati još bujnije i zelenije. Ukoliko želite da vaše cvijeće uvijek izgleda zdravo, postupak ponavljajte povremeno.

Banane imaju kalijum, fosfor i kalcijum, pa baš iz tog razloga imaju pozitivan efekat na biljke. Ovi hranljivi minerali izuzetno pogoduju biljkama u procesu oporavka. Fosfor u banani takođe pomaže u dobrom rastu korijena i novih izdanaka.

Ljuske sadrže više od 30 odsto kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko četiri miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma, sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko pet odsto organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Savjet je i da se biljka barem jednom nedjeljno prebriše vlažnom krpom kako bi se skinula prašina i omogućilo da biljka diše, prenosi Super žena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana