Koliko često biste trebali mijenjati jastuke

G.S.
Foto: Ilustracija

Budući da jastuke koristimo svaku noć, važno je da budu udobni i čisti.

No, kao i mnoge druge stvari i jastuci imaju rok trajanja pa nakon nekoliko godina postanu smrdljivi i kvrgavi te vrlo često požute. To znači da je vrijeme da ih promijenite.

Vremenom, jastuci nakupe puno prašine, dlaka i peruti, a to opet može privući grinje i druge alergene. Kako jastuci stare, skupljaju puno tjelesnog ulja i znoja pa tako ostaju mrlje i pokupe neugodne mirise kojih se teško riješiti.

Takođe, punjenje u jastucima može se s vremenom stisnuti, što dovodi do lošije potpore za vašu glavu i vrat. Svi jastuci imaju rok trajanja, a ako znate na što trebate paziti kada vam jastuk počne propadati, spasit ćete se od bezbrojnih noći nepotrebne nelagode.

Takođe, punjenje u jastucima može se s vremenom stisnuti, što dovodi do lošije potpore za vašu glavu i vrat. Svi jastuci imaju rok trajanja, a ako znate na što trebate paziti kada vam jastuk počne propadati, spasićete se od bezbrojnih noći nepotrebne nelagode.

Postoji niz znakova koji ukazuju da je vrijeme za novi jastuk. Ukoliko imate jastuke od perja, zamijenite ih kada postanu ravni ili dobiju kvrge, a ako je imate jastuk od pjene obratite pažnju da li je deformisan, prenosi Kliks.

Osim toga, vrijeme za promjenu je kada postane neudoban, ima neugodan miris, poprimio žutu boju i ne možete mu vratiti prvobitnu boju ni nakon pranja u mašini za veš.

Jastuci punjeni perjem traju najduže od svih jastuka. Mnogi jastuci od perja mogu trajati i do tri godine, zahvaljujući činjenici da se mogu lako ponovno isprati i oprati u mašini za veš.

Nažalost, poliesterski jastuci jedni su od najmanje izdržljivih jastuka, traju samo oko godinu dana prije nego što njihova kvaliteta i potpora počnu ozbiljno opadati. To je zbog njihovog jeftinog punjenja, koje je vrlo nekvalitetno. Zbog toga razmislite o korištenju poliesterskih jastuka samo u područjima gdje se neće redovno koristiti, poput soba za goste.

Jastuke od memorijske pjene potrebno je mijenjati svake dvije do tri godine. To je zato što se pjena u njima može razgraditi i stisnuti tokom vremena, što dovodi do manje potpore. Pjenasta punjenja, kao i ostala punjenja za jastuke, s vremenom mogu postati puna prašine i alergena.

Hipoalergenske jastuke s mikrozrncima ili gelom morat ćete mijenjati svake dvije godine, jer se njihovo punjenje od kuglica može stisnuti i deformisati tokom kontinuiranog korištenja.

Važno je istaknuti da svojim jastucima možete produžiti vijek tako da ih dobro održavate, osiguravajući da još ne morate kupovati nove jastuke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana