Koja je preporučena razlika u temperaturi u sobi koja je pod klimom i napolju

GS
Foto: x.com

Već danima smo pod uticajem toplog vazduha koji nas tjera da aktiviramo klima-uređaje. Ponekad u tome pretjerujemo, natempiramo možda i nešto "hladniju" atmosferu u prostoriji, pa kada izađemo napolje, doživimo "temperaturni šok".

Koliko je zapravo preporučeno da bude razlika u temperaturi između sobe koja je pod klimom i temperature napolju?

Istina je da postoje ograničenje koliko stepeni klima-uređaj može realno da ohladi kada se uporede dve temperature. Kako stručnjaci navode, sistem za klimatizaciju je dizajniran da prilagodi do 20 stepeni razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, dok je preporučen nivo vlažnosti od oko 55 odsto.

Dakle, ako je temperatura napolju 32 stepena Celzijusa, vaša klima će vrlo brzo da postigne temperaturu od 21 stepen, recimo. Međutim, ako je temperatura napolju 37 stepeni, to će biti vrlo teško postići, a da klima uređaj ne radi više nego što treba i izazove probleme viška vlage.

Zaključak je da, ako je vaš klima-uređaj podešen na diferencijal veći od 20 stepeni, vjerovatno je da će klima raditi i ceo dan i nećete moći da postignete željenu temperaturu. To samo može da izazove veću potrošnju novca.

Savjet: Na koju temperaturu treba da postavite klimu ako je napolju 37 stepeni?

Najbolje je da temperatura vaše prostorije bude između 24 i 27 stepeni. Tu malu temperaturnu razliku možete da potpomognete zavjesama, posebno ako vam prostorija gleda u tom trenutku na sunčanu stranu. Naravno, podrazumijeva se da pozovete klima-servis koji će da očiste filtere kao i njene zavojnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana