Kako sušiti veš u zatvorenom prostoru, a da ne dođe do stvaranja buđi

G.S.
Kako sušiti veš u zatvorenom prostoru, a da ne dođe do stvaranja buđi

Stručnjak za materijale podijelio je savjet kako sušiti odjeću u zatvorenom prostoru bez opasnosti da se stvori buđ.

Sušenje odjeće tokom zime često je naporan i zamoran posao. Posebno ako živite u stanu.

Istraživanje je pokazalo da čak 90 posto ljudi suši veš u stanovima tokom hladnijih jesenjih i zimskih mjeseci. Uz to studija je takođe otkrila kako nepravilno sušenje veša u stanu može povećati nivo vlage za čak 30 posto.

Znači pogrešan način sušenja veša u stanu može jako uticati na kvalitet vazduha a zbog vlažnosti može se stvoriti buđ piše Ekpress.

Tomas Brd stručnjak za materijale podijelio je savjet kako sušiti odjeću u zatvorenom prostoru bez opasnosti da se stvori buđ.

''Pronađite dobro provjetrenu prostoriju u stanu s dobrim protokom vazduha. Izbjegavajte vlažne ili nezagrijane prostore poput podruma jer mogu pospješiti rast buđi'' kaže Brd.

Preporučuje i kupovinu ''čvrstog stalka za sušenje veša'' te dodaje kako između odjeće koja se suši treba biti ''dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha''.

''Postavite stalak za sušenje u blizini izvora toplote poput radijatora ili grijača. To će ubrzati proces sušenja.''

Otvorite prozor ili vrata

Brd predlaže i da za vreme sušenja odeće otvorite prozor ili vrata kako bi se poboljšala cirkulacija svježeg vazdiha u prostoriji u kojoj sušite veš. To će pomoći da se ne nakuplja vlaga,prenosi Alo.

''Ako je vaš dom vrlo vlažan, razmislite o korišćenju ventilatora kako biste dodatno poboljšali cirkulaciju vazduha. Osim toga nabavite odvlaživač, on zaista može pomoći u uklanjanju viška vlage.''

No, ako se odjeća suši predugo i na njoj se može pojaviti buđ. Brd savjetuje kako to spriječiti. I što je najbolje, za to vam neće biti potrebno više od minuta posla.

''Odjeću lagano protresite kako biste sprečili lepljenje stvari. To podstiče ravnomerno sušenje i sprečava pojavu buđi. Nemojte preopteretiti stalak za sušenje ili prostor za vešanje. Prenatrpanoj odeći potrebno je više vremena da se suši i lakše zadržava vlagu.''

Za kraj napominje i kako je jako važno da prije slaganja odeće u ormar svakako budete sigurni da je ona potpuno suva. '

'Mala količina zaostale vlage može dovesti do stvaranja buđi''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana