Kako se pravilno odmrzava hrana iz zamrzivača?

GS
Kako se pravilno odmrzava hrana iz zamrzivača?

Cijeli život ovo radite pogrešno, sada je vrijeme da tu rutinu promijenite, ako ne želite da izazovete probleme...

Većina domaćica koristi zamrzivač da bi imala pri ruci potrebne namirnice za pripremu obroka. Međutim, problem predstavlja odmrzavanje hrane, što ponekad može trajati satima.

Pravilno odmrzavanje hrane je ključno za smanjenje rizika od kontaminacije i trovanja hranom. Iako je zamrzavanje veoma korisno, važno je izbjeći brzinsko odmrzavanje na sobnoj temperaturi, posebno ljeti.

Zamrzavanje ne eliminiše sve mikroorganizme, iako može smanjiti nivo kontaminacije. Ako se lako kvarljive namirnice brzo odmrznu na sobnoj temperaturi, to može stvoriti idealne uslove za rast bakterija poput salmonela.

Stručnjaci preporučuju da hranu uvijek odmrzavate u frižideru kako biste izbjegli ove rizike.

Posebnu pažnju treba obratiti na određene namirnice, kao što su meso, mlijeko, mliječni proizvodi i jaja, koje se ljeti najbrže kvare. Takođe, oprez treba biti sa zagađenim namirnicama, poput neopranog voća i povrća.

Termička obrada hrane smanjuje rizik od bolesti, pa je preporučljivo konzumirati sveže pripremljene obroke ili ih brzo staviti u frižider kako bi se sprečilo kvarenje.

Obratite pažnju na sirove sušene kobasice, mesne prerađevine i meke sireve, jer se posljednjih godina povezuju sa trovanjem hranom. 

Pratite rok trajanja namirnica, čuvajte ih na konstantnoj niskoj temperaturi i budite pažljivi pri rukovanju zamrznutom hranom kako biste očuvali njihovu bezbednost, piše Kurir.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana