Kako rashladiti dom ako nemate klima uređaj

RTS
Kako rashladiti dom ako nemate klima uređaj

Toplotni talas koji nam je stigao iz Afrike donio nam temperature preko 35 stepeni i tropske noći. Stručnjaci savjetuju da se bez prijeke potrebe ne izlazi napolje u najtoplijem dijelu dana, a imaju i savjete za to kako rashladiti svoj dom.

Ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koja su posebno osjetljive na visoke temperature, kao što su mala djeca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, respiratornih oboljenja, dijabetesa i sl.

Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave djeca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, kao i osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama. Temperatura u ovim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 30⁰S u toku dana, odnosno 24⁰S u toku noći.

Boravite u najhladnijoj prostoriji

Boravite u najhladnijoj prostoriji svog stana ili kuće, naročito noću.

Noću širom otvorite prozore

Iskoristite svježiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provjetrili i rashladili.

Gasite svjetla i sve uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vrijeme velikih vrućina u toku dana ugasite svjetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani

Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. U toku dana zatvorite vrata i prozore i spustite roletne na sunčanoj strani kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

Stavite zastore, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Na koju temperaturu da podesite klima-uređaj

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚S u odnosu na spoljnu.

Koliko ventilatori mogu da pomognu

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35˚ S, oni neće spriječiti nastanak zdravstvenih poteškoća vezanih za velike vrućine. Međutim, pomoći će bržoj izmjeni vazduha kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg vazduha rashlađujete svoj dom.

Šta ako je u stanu i dalje prevruće

Ukoliko vaš dom ne možete držati adekvatno rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u nekom drugom rashlađenom prostoru (npr. u nekoj javnoj zgradi- biblioteka, tržni centar i sl).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana