Kako oplemeniti i urediti iznajmljeni stan ili sobu

GS
Kako oplemeniti i urediti iznajmljeni stan ili sobu

Živjeti u iznajmljenom prostoru, sobi ili stanu, a osjećati se kao kod kuće, nije uvijek lako. U tome nas mogu ograničavati finansije, strogi zahtjevi stanodavca ili naprosto nedostatak kreativnosti. Kako da naš privremeni dom koji je uredio neko drugi učinimo ljepšim i udobnijim za boravak, pitali smo arhitektu Vanju Bulić.

"Za stanovanje je, pre svega, najvažnija funkcionalnost i udobnost, pa bih počela od organizacije i pravilnog odlaganja stvari. Pored ormara, moguće je stvari odlagati i skladištiti ispod kreveta ili ih smestiti u dekorativne kutije na postojeće otvorene police regala. Predlažem ekološki prihvatljiva rešenja" kutije i foldere napravljenje od papira, trske i drugih prirodnih materijala. Poželjno je probuditi inovativnost i domišljatost u ovom poduhvatu.

Nakon što sve dobije svoje pravo mjesto u prostoru, fokus možete da prebacite na udobnost i uređenje enterijera. Ako niste u mogućnosti ili vam nije dozvoljeno da mijenjate namještaj i opremu, dodajte svoj pečat dekoracijom i bojama. Prema savjetima sagovornice, dekorativne predmete je preporučljivo pozicionirati tako da povećaju kvalitet stanovanja, a da pri tom ne oduzimaju korisnu površinu. Ali, koliko god bili kreativni i maštoviti u želji da enterijer učinimo ljepšim, finansije mogu biti prepreka. Zato valja znati u šta ulagati, a na čemu štedjeti:

"Izbegavajte impulsivne kupovine i fokusirajte se na stvari koje ćete moći da koristite duži period poput prekrivača, tepiha i jastučića koji će svojim teksturama i bojama obogatiti vaš kutak. Takođe, rasveta u vidu zanimljive stone ili podne lampe, kao i mini sijalice na policama doprineće atmosferi. Predimenzioniran abažur na plafonskoj svetiljci će ostaviti potpuno novi utisak o prostoru. Ponekad je moguće smestiti i neki komad svog nameštaja u iznajmljeni prostor, poput omiljene fotelje sa stočićem za kafu što će učiniti ambijent mnogo prijatnijim."

Sa druge strane, ušteda je moguća na drugim detaljima. Prostor postaje mnogo ugodniji ako se predvide saksijske biljke koje se, na primjer, mogu postaviti na prozor ili na otvorene police što ne predstavlja veliko ulaganje. Veliki uticaj na opšti utisak o prostoru ima i boja zidova i namještaja.

"Savremeno stanovanje u iznajmljenim stanovima ili sobama najčešće podrazumijeva neutralnu paletu boja, odnosno bijele i sive nijanse osnovnog namještaja što predstavlja dobru pozadinu za nadogradnju i reflektovanje ličnih potreba i želja" kaže Vanja.

Još dodaje:

"Pošto se uglavnom radi o malim prostorima, uvek je bolje da se ide na svetlije i prirodnije tonove kako bi prostor bio rasterećen i ugodan za boravak. Boje se mogu pojaviti u nekim detaljima koji će privući pogled i voditi ga na više strana do različitih objekata, a što će povećati subjektivni utisak o veličini prostora."

Ukoliko vam smetaju neutralne boje zidova, ali nemate dozvolu stanodavca da ih mijenjate, vi ih "presvucite":

"Zidove je moguće oživeti fotografijama i drugim sitnim uspomenama, kao i većim inspirativnim papirnim posterima ili aktuelnim tapiserijama."

Igrajte se slikama, okačite zanimljive ilustracije ili motivacione poruke. Iznenadiće vas koliko jedan neutralan i hladan prostor može da dobije na udobnosti jednostavnim intervencijama i detaljima, prenosi "Ona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana