Kako da znate da koristite previše deterdženta dok perete veš

Srna
Foto: Ilustracija

Ukoliko ne znate pravu mjeru, evo saveta na šta da obratite pažnju.

Možda ste često vadili veš iz mašine očekujući nešto mekano i nežno, a doživeli da dohvatite gomilu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta, to jest praška za veš.

On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju će stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Previše deterdženta dovešće do stvaranja previše pjene u mašini, usled čega će se komadi veša „zalepiti“ jedni za druge, pa se tako neće dobro ni oprati.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?

Dovoljne su dve kašike za profesionalnu veš-mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma, prenosi B92.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može da se razlikuje od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na poleđini pakovanja piše da ga treba staviti više, imajte na umu da to uputstvo pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruko koncentrisani „obični“, pa ih treba i dvostruko manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke efikasnosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni da se otope.

Kako da skinete s veša naslage previše deterdženta?

Da biste odjeći vratili pun sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Savjet je natapanje veša u mješavini sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomješajte 1 šolju sirćeta u 1 litru vode i

natopite odeću. Istrljajte vidljive naslage deterdženta, natapajte oko jedan sat, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na TikToku:

Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, pola šolje boraksa, pola šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, natopite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscjedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana