Jeftino kućno sredstvo koje otklanja i najtvrđi kamenac, ali pazite na jednu stvar

G.S.
Foto: Ilustracija

Kamenac je česta pojava na mjestima gdje se redovno koriste kuvala za vodu, tuševi, slavine i VC šolje. To su tvrde bijele naslage koje liče na kredu i nastaju zbog velike količine kalcijum karbonata.

Čišćenje kamenca može biti veliki izazov jer se brzo nakuplja, ali se lako može ukloniti korišćenjem proizvoda koji svi imamo kod kuće, piše Eksres.

Nansi Emeri, stručnjak za čišćenje iz Tap Verhausa, otkrila je kako da očistite metalne slavine koristeći prirodnu metodu – sok od limuna.

— Da biste se oslobodili kamenca na slavinama, morate napraviti smjesu soka od limuna i vode u razmjeri 75:25. Uzmite meki sunđer i nežno utrljajte sve na slavinu, ostavljajući da smjesa otopi naslage kamenca dva minuta. Nakon toga, slavinu temeljno isperite vodom — kaže ona, prenosi Alo.

Za površine sa posebnom završnom obradom, kao što su brušeni mesing, mat crna ili hrom, posebno je važno izbjegavati korišćenje jakih hemikalija, što uključuje i sirće, dodala je.

— Smjesa vode i limuna je takođe vrlo kisela, pa pazite da ne stoji na površinama duže od dvije minute — dodaje.

— Takođe, kada isperete površinu, dobro je da je polirate suvom krpom od mikrovlakana. To će dodati sjaj, ali i pomoći u sprečavanju stvaranja novih naslaga kamenca — zaključuje Emeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana