Jedini trik koji otčepljuje sudoper

GS
Jedini trik koji otčepljuje sudoper

Zamislite ovu situaciju koja vam se vjerovatno već i dogodila.- perete hrpu posuđa, voda u sudoperu jednostavno prestane teći, a odvod počne ispuštati čudan zvuk.

O ne, začepljeni odvod! Kako to riješiti a da opet ne ponavljamo postupke koji uključuju sodu bikarbonu i ocat?

Glavni razlog zašto se odvodi začepljuju je taj što ostaci hrane, deterdženta i masnih naslaga svakodnevno ulaze u cijevi i na kraju ih začepe. Gazirana kombinacija sode bikarbone i octa neeefikasna je u borbi protiv masnoće začepljenih odvoda.To je zato što je soda bikarbona baza, dok je ocat kiselina, a njihova hemijska reakcija proizvodi vodu s malom količinom soli u sebi, a ne sredstvo za čišćenje odvoda. Ocat i soda bikarbona vrlo su popularni sastojci kada se radi o čišćenju bez hemikalija, ali iako su izvrsni za uklanjanje mrlja, ne mogu razgraditi masnoću, ulje ili masnoću koja uzrokuje začepljene odvode. I jedno i drugo može očistiti odvod, ali ni ocat ni soda bikarbona ne mogu otopiti začepljenje, a previše sode bikarbone u cijevi može pogoršati situaciju. Sve što trebate je mješavina sredstva za pranje posuđa i kipuće vode. Naime, deterdžent je dizajniran za razbijanje masnoće i ulja pa će brzo otopiti masnoću, dok će toplina iz kipuće vode pomoći u otpuštanju naslaga u cijevima.

Kako napraviti smjesu? Prokuhajte između pola litre i litre vode, ovisno o veličini vašeg odvoda, zatim dodajte oko 120 ml sredstva za pranje posuđa. Neka deterdžent odstoji u vodi nekoliko minuta, zatim pažljivo izlijte vruću smjesu u odvod i pričekajte još nekoliko minuta da iscuri niz cijevi. Uskoro ćete primijetiti da voda počinje oticati sve brže i brže, ostavljajući vaš sudoper čist i funkcionalan. Ako voda i dalje sporo otiče, ponovite postupak nekoliko puta, piše Espreso, a prenosu Jutarnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana