Dvije velike greške sa kapsulama za pranje koje uništavaju veš

GS
Foto: Shutterstock

Kapsule za pranje veša ako ih ne koristite pravilno mogu da naprave više štete nego koristi. Ipak, ako savladate osnovne korake shvatićete da su veoma praktične.

Ako ste primijetili da izvlačite svoju od‌jeću iz veš mašine i da su na njoj tragovi deterdženta od kapsule koja se nije dovoljno otopila, to je znak da ih ne koristite pravilno, piše "Bestlife".

A pravilo glasi, kapsula mora da bude u kontaktu sa vodom.

"Kapsule za pranje veša napravljene su tako da se potpuno rastvore u vodi, oslobađajući sredstva za čišćenje ravnomjerno tokom ciklusa pranja", kaže Mufeta Kruger, stručnjak za čišćenje i osnivač Mufetinih domaćinskih asistenata.

Ovaj proces rastvaranja je ključan za "efikasno čišćenje", dodaje Karina Toner, menadžer u Spekless Cleaning.

"Kada se kapsula ne rastvori potpuno, sredstva za čišćenje i enzimi unutar nje se možda neće ravnomjerno rasporediti", objašnjava ona i dodaje: "To može da dovede da se ostatak lijepi za od‌jeću, uzrokujući fleke."

Dakle, ako ih ne koristite pravilno kapsule mogu da oštete vaš veš.

GREŠKA 1: Stavljate je na vrh

"Česta greška je dodavanje kapsule sa deterdžentom direktno na vrh od‌jeće u veš mašini", kaže Toner i dodaje: "Kapsule bi uvijek trebalo staviti na dno bubnja prije nego što dodate od‌jeću."

Kada stavite kapsulu na dno, dajete joj bolju šansu da se potpuno poveže s vodom dok se mašina puni, što će joj zatim omogućiti da se rastvori, kaže Laura Mauntford, influenserka za čišćenje i pranje veša.

"S druge strane, ako stavite kapsulu na vrh od‌jeće, neće se pravilno rastvoriti", upozorava ona.

GREŠKA 2: Prazna mašina

Kapsule za pranje veša takođe dobro funkcionišu samo kada je veš mašina puna do svojih propisanih kapaciteta.

"Važno je pratiti smjernice proizvođača za veličinu punjenja", kaže Kruger i dodaje: "Ako preopteretite mašinu i dodate previše od‌jeće, kapsula se možda neće pravilno rastvoriti."

Prema Kruger prenatrpana mašina neće ostaviti dovoljno prostora za pravilno rastvaranje kapsule s deterdžentom.

"Kada je veš mašina previše puna, možda neće biti dovoljno prostora za rastvaranje kapsule i ravnomjerno raspod‌jeljivanje među od‌jećom", tvrdi ona i dodaje: "To može rezultirati time da neki komadi prime previše deterdženta, dok drugi prime premalo.", prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana