Cvijeće koje se lako njeguje, ali važno je znati jednu ključnu stvar

G.S.
Foto: Ilustracija

Svježi cvjetovi na vašim biljkama učiniće da vaša bašta izgleda još ljepše

Petunije su možda jedno od najpopularnijih godišnjih cvijeća koje možete zasaditi u vašu baštu, jer ih je lako njegovati i daju prelijepe cvjetove koji uljepšavaju vaše saksije i travnjake od ljeta do prvog mraza.

Ali postoji jedan zadatak koji ćete morati da obavite kako bi vaše petunije izgledale predivno tokom cijele sezone, a to je da uklonite uvenule cvjetove.

Dobićete svježiju i ljepšu biljku uz vrlo malo truda ako na svakih nekoliko dana uklonite uvenule cvjetove.

Odstranjivanje uvenulog cvijeća utiče na poboljšanje zdravlja i ljepote vaše petunije. Uklanja uvelo ili osušeno cvijeće i mahune sjemena da bi se energija vaše petunije usmjerila ka stvaranju novih j. U suprotnom, vaša biljka će svu svoju energiju uložiti u uzgoj mahuna u kombinaciji sa tim uvenutim cvćetovima.

Svježi cvjetovi na vašim biljkama učiniće da vaša bašta izgleda još ljepše. Osim toga, uklanjanje uvenulih petunija će stvoriti još više lijepog cvjeća u kojem ćete uživati.

Uklanjanje uvenulih petunija je prilično lak zadatak - nisu potrebne rukavice, makaze za orezivanje ili dodatna oprema. Samo palcem i kažiprstom otkinite uvenule cvjetove. Treba da budete sigurni da ćete zahvatiti cio cvijet (ne samo latice), te ga povucite na dnu gdje se stabljika cveta susreće sa glavnom stabljikom biljke.

Uklanjanje uvenulih petunija nije dugotrajan baštenski zadatak (osim ako nemate ogromne travanjake prepune cvijeća, tako da treba da odvojite nekoliko minuta kad god prođete pored cvijeća da uklonite uvenule petunije.

Većina stručnjaka za baštovanstvo preporučuje da petunije uklanjate nekoliko puta nedeljno (ili barem jednom nedeljno) kako biste spriječili da vaša biljka postane previše dugačka i osigurali da vaša biljka ulože svu svoju energiju u proizvodnju još većeg broja cvijeća, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana