Ako vam zmija uđe u kuću, ovo su tri metode da je bezbjedno uklonite

GS
Foto: X.com

Vremenske (ne)prilike i određena godišnja doba mogu izazvati zmije da potraže zaklon u našim dvorištima, pa i domovima. Svjedoci smo sve češćeg prisustva ovih omraženih gmizavaca u urbanim sredinama, pa se zmije, kako bezopasne, tako i otrovnice, pojavljuju i u privatnim kućama.

Zmije traže toplinu u jesen ili hladovinu tokom ljeta, a privući će ih i glodari, ukoliko postoje u vašem domu ili u njegovoj neposrednoj okolini.

Zmije ne pripadaju našim domovima, pa ako neko doživi susret sa njom u sobi, kuhinji ili drugom mjestu, treba da je ukloni na način koji je najbezbjedniji za sopstveno, ali i njeno zdravlje. Iako su "uradi sam" metode popularne, one nisu uvijek efikasne ili bezbjedne. Načini uklanjanja zmije treba da budu prilagođeni vrsti gmizavca.

Ne preporučuje se vlasnicima kuća da uklanjaju zmije iz svojih domova, pogotovo otrovnice, već da pozovu profesionalce.

Ipak, postoji nekoliko bezbjednih metoda koje mogu da se isprobaju u slučaju da je riječ o bezopasnoj vrsti zmije.

Metla i kanta

Jedna od najjednostavnijih taktika za uklanjanje zmije iz kuće je metenje: koristeći metlu i kantu zmiju možete "počistiti" i transportovati. Kanta treba da ima poklopac koji se čvrsto zatvara tako da zmija ne može da pobjegne. Najbitnije je da znate koju zmiju imate pred sobom, kako biste bili oprezniji ili opušteniji. Stručnjaci savjetuju da uvijek pomislite da pred sobom imate otrovnicu!

Ne zaboravite da svaka zmija, pa i neotrovna, može da ugrize kad je izazvana, a metenje može da je razjari.

Torba kao skrovište

Drugi način da uhvatite zmiju koja se ušunjala u vaš dom je da je ubacite u torbu od mekog materijala. Ako se zmija krije u kući, torba može da joj se učini kao bezbjedno mjesto na koje može da se sakrije. Vlažna vreća od tkanine će izgledati zmiji kao idealno tamno i prohladno mjesto za skrivanje. Kad zmija uđe u torbu i sklupča se, možete je ukloniti iz doma. Lopata ili kliješta su uobičajeni alati kojim ćete ukloniti zmiju. Približavanje zmiji dovodi vas u opasnost, pa ostanite na bezbjednoj udaljenosti.

Ljepljiva zamka

Jedna od metoda hvatanja zmije koja zaluta u kuću je ljepljiva zamka: na komad šperploče pričvrstite zamku za glodare i preko cijele površine drveta premažite lijepak. Zmija mora puzati po ploči da bi zamka funkcionisala, ali je pitanje da li će se uopšte zaputiti ka njoj. Nedostaci ove metode su nesigurnost i prljanje, pogotovo ako imate djecu i kućne ljubimce koji dođu u kontakt sa lijepkom, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana