Znate li kako čuvati hljeb za vrijeme visokih temperatura

GS
Znate li kako čuvati hljeb za vrijeme visokih temperatura

Hljeb je namirnica koja se u domaćinstvima kupuje na dnevnoj bazi. Bitan je dio prehrane stanovništva, ali sve veća količina hljeba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja.

Mnogi se odlučuju za pohranjivanje hljeba u frižider, a neki u posude. 

Kada se hljeb čuva na vlažnom ili pretoplom okruženju dolazi do stvaranja plijesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.

"Zapamtite, ako je hljeb svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici, jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi zadržao svoje najoptimalnije stanje. Uvijek je najbolje pohraniti ga u košaricu za hljeb ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi", objasnila je stručnjakinja.

Ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.

Bolja opcija od hlađenja jest zamrzavanje, koje može zadržati svježinu hljeba po nekoliko dana. Prije jela pustite kruh da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u pećnicu.

Još jedno idealno mjesto je kutija za hljeb ili hladan i suh ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja hljeba, topline te vlage.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana