Zdrave tjestenine koje vas neće ugojiti: Nutricionisti otkrili o kojim pastama je riječ

GS
Foto: Ilustracija

Sjajne vijesti za ljubitelje testenine: više ne morate da se loše osjećate zbog uživanja u tjestenini.

Usred pomame dijeta s brojanjem ugljenih hidrata, tjestenina se naširoko smatra užitkom koji dovodi do brzog debljanja. Budući da se tradicionalna testenina uglavnom sastoji od ugljenih hidrata, ljudi na nju gledaju kao na prazne kalorije, ali ugljeni hidrati su zapravo odgovarajući izvor energije za ljudsko tijelo i mogu pružiti brojne nutritivne prednosti, piše NY Post.

Tjestenina od crvenog sočiva

Tjestenina od crvenog sočiva bogata je vlaknima, izvrstan je izvor gvožđa i zadovoljava gotovo sve dnevne potrebe za folatom. Lisa Ričards, nutricionista i kreatorka Candida Diet kaže za SheFinds: "Tjestenina od crvenog sočiva bogata je dijetalnim vlaknima. Hrana bogata vlaknima pomaže u promicanju osjećaja punoće i sitosti, smanjujući vjerovatnoću prejedanja i grickanja između obroka."

Kelp rezanci

Dobijeni od morske trave bogate hranljivim materijama, kelp rezanci imaju malo ugljenih hidrata, nizak broj kalorija, prirodno nemaju glutena i sadrže zdravu dozu kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Kelp rezanci takođe su izvrstan izvor joda, minerala koji podržava zdravu funkciju štitne žlijezde, koji pomaže u regulaciji metabolizma i pridonosi mršavljenju.

Konjac testenina

Dr. Andrea Maksim,MNLP, MChT, ND, licencirana naturopatska doktorka, glavna praktičarka NLP-a i stručnjakinja za mršavljenje, kaže za SheFinds da smatra konjac tjesteninom najzdravijom tjesteninom s niskim sadržajem ugljenih hidrata i puno vlakana. Napravljena od biljke konjac, ova tjestenina prirodno je bogata glukomananom. Ova topiva vlakna upijaju vodu i šire se u crevima, pomažući osobama koje su na dijeti da se duže osjećaju sitima. Takođe poznati kao shirataki rezanci ili čudesni rezanci, viskozna vlakna koja se nalaze u konjac tjestenini djeluju kao probiotik, hraneći crijevnu floru koja pomaže u održavanju zdrave probave i tjelesne težine. Piše Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana