Zanimljivosti o riži

GS
Zanimljivosti o riži

Smatra se da postoji čak stotinu hiljada različitih vrsta riže, a obično se ovisno o svojstvima i porijeklu dijeli u dvije velike grupe - indika i japonika.

Vrsta indika obično uspijeva u tropskim i suptropskim krajevima i prepoznatljiva je dugačkom, čvrstom zrnu. Japonika uspijeva jednako dobro i u tropskim krajevima, ali i u zemljama s blažom klimom poput Italije, Kalifornije i Japana, a odlikuje se kraćim, ljepljivijim zrnom. Sve su vrste riže u početku procesa prerade smeđe. Pri berbi, zrno se nalazi u ljusci, koja je zapravo nejestiva, a očišćena sjemenka smeđe je boje.

Rafiniranje je postupak u kome se sjemenke odvajaju ljuske i poliraju do sjajnobijele boje. Međutim, od sjemenke ostaje samo unutrašnji dio i vrlo malo od hranjivih vrijednosti. Rafinirana riža ponekad se obogaćuje vitaminima i mineralima, ali te su količine manje od onih koje su bile u zrnu prije postupka. Tako obogaćena riža ima malo proteina, vitamina E, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Prednost bijele riže nad smeđom je kraće vrijeme kuvanja, ali i neke kulinarske karakteristike.

Prema dimenzijama, riža se obično dijeli u tri velike grupe: dugog, srednjeg i kratkog zrna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana