Ugljeni hidrati u kojima možete uživati bez brige o kilogramima

GS
Foto: Freepik

Ugljeni hidrati često imaju lošu reputaciju, ali zapravo igraju važnu ulogu u uravnoteženoj ishrani, posebno kada je u pitanju uspešno mršavljenje.

Kako se jesen približava, uključivanje zdravih ugljenih hidrata u vaše obroke može podržati vaše ciljeve gubitka težine.

Različiti ugljeni hidrati obezbeđuju esencijalne hranljive materije i vlakna koja pomažu u regulisanju apetita i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Pored toga, konzumiranje ovih ugljenih hidrata će vam omogućiti da se duže osećate sito, smanjiti žudnju za hranom i povećati nivo energije, omogućavajući vam da istrajete u potrazi za skidanjem neželjenih kilograma.

Leblebija

Ova raznovrsna mahunarka je bogata proteinima, vlaknima i mineralima, što je čini vrijednim dodatkom svakoj ishrani. Visok sadržaj proteina u leblebiji može pomoći u promovisanju osjećaja sitosti, potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija i pomažu u kontroli težine.

Doktor Adrienne Ioudim objašnjava da "leblebija ne samo da obezbjeđuje dobar, stabilan porast šećera u krvi, što je ključno za održavanje energije tokom cijelog dana. Takođe je prepuna proteina, skoro 20 grama po porciji, koji su ključni za održavanje mišića".

Ovsene pahuljice

Isjeckana, minimalno obrađena ovsena kaša od cijelog zrna poznata je po svojim zdravstvenim prednostima i potencijalu za ubrzavanje metabolizma. Za razliku od instant zobi, ove sjeckane pahuljice se dobijaju sjeckanjem cijele ovsene krupice na manje komade, čime se čuva njihova nutritivna vrijednost i sadržaj vlakana. Bogate su rastvorljivim vlaknima koja mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na insulin.

Mat Šalmers, autor i zdravstveni stručnjak, objasnio je za She Finds da "ovo sporo sagorjevanje, koje možete koristiti da održite visok nivo energije i da se krećete brže, omogućava vam da sagorite više kalorija tokom dana i da imate energije za bolji učinak."

Slatki krompir

Slatki krompir nije samo ukusan, već nudi i značajne prednosti za metabolizam i opšte zdravlje. Ovo korenasto povrće je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini izborom bogatim hranljivim materijama. Visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru čini da se osjećate sitima, što može pomoći u kontroli težine i podržati brži metabolizam.

Nutricionista Liza Ričards ističe da je slatki krompir "hranljivo korjenasto povrće, bogato vitaminom A, vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima. Ovi hranljivi sastojci čine slatki krompir odličnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunog sistema."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana