Tri razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike

GS
Tri razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike

Paprike volimo u salati, punjene, pečene i zapravo, na baš svaki način. Dolaze u sto boja i oblika, a svjetske su kuhinje dosad smislile bezbroj načina da od njih izvuku najviše, s čime ih kombinovati i kako im još više naglasiti prirodni okus.

Boja paprika pokazuje koliko su zrele, pa su zelene redovno najgorče, a kako dozrijevaju, boja im postaje sve žuća, narančastija ili crvenija, a okus sve slađi.

Paprike su raširene po cijelom svijetu i svim njegovim kuhinjama, pa tako i u našoj, ali nisu samo ukusna nego i vrlo hranjiva i zdrava namirnica, otkrivamo na portalu www.krenizdravo.hr.

Paprike su niskokalorične, ali su zato bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa je njihova konzumacija puna blagodati za naš organizam. Možda i niste znali za što je sve dobro ovo šareno ljetno povrće - pa provjerite u nastavku.

1. Paprike su bogate željezom, ali i vitaminom C, koji pospješuje apsorpciju željeza, pa su zato sjajan saveznik u prevenciji anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kojoj su naročito sklona d‌jeca, žene u reproduktivnoj dobi i trudnice.

2. Prepune su antioksidansa, uključujući vitamine A i C, beta-karoten i fenolne spojeve. Ti antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju upalnih stanja poput nekih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja. Najveću antioksidativnu aktivnost ima žuta paprika.

3. Paprike sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protivupalna svojstva. Oni mogu pomoći ublažiti simptome i kroničnu nelagodu kod upala povezanih s artritisom, zbog čega je paprika na popisu hrane koju bi oboljeli oboljeli od artritisa trebali često jesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana