Tri namirnice koje nikada ne bi trebalo doručkovati

Agencije
Tri namirnice koje nikada ne bi trebalo doručkovati

Jutarnji obrok je veoma važan za tijelo i zdravlje, a treba biti izbalansiran i zasitan kako bi nas „držao“ do užine ili ručka. Iako dijetetičari preporučuju jaja ili integralni sendvič sa salatom, mnogi su pod uticajem reklama skloni da posegnu za slatkim obrokom, što može dovesti do problema.

- Slatki doručak izaziva svakodnevni 'rolerkoster' oscilacija šećera, kaže biohemičarka Džese Inkaušpe, objašnjavajući da je marketing uvjerio ljude da je slatki doručak idealan način za početak dana, ali ovo je zapravo zabluda koja traje decenijama.

Ona upozorava da treba izbjegavati tri namirnice ujutru: slatke žitarice, sok od pomorandže i tost. Posebno naglašava odustajanje od soka od pomorandže, jer čaša ovog soka sadrži oko sedam kašičica šećera, što ga čini daleko manje zdravim nego što se misli.

- Godinama se govorilo 'popijte sok od pomorandže ujutru, to će vam dati energiju', ali to je zapravo mit, kaže Inkaušpe.

Slatka i prerađena hrana može povećati rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti, jer izaziva osjećaj nezasićenosti, objašnjava dr Kris van Tuleken.

Šta je preporuka za doručak?

Sa druge strane, slani obroci u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana najbolja su opcija za duži osjećaj sitosti. Jaja, zdrave masti poput avokada ili masne ribe, te vlakna iz povrća, smanjuju potrebu za grickanjem i slatkom hranom.

- Najbolji doručak se zasniva na proteinima. Proteini su veoma važni za sitost i pravilno funkcionisanje tijela, dodaje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana