Stvari koje trebate jesti za doručak ako želite smršati

G.S.
Foto: Ilustracija

Mnogo tradicionalnih opcija za doručak kao što su tost, pahuljice i razna peciva imaju visok udio ugljikohidrata, a mali udio proteina.

Međutim, ako želite smršaviti, poželjno je da doručkom unesete više proteina.

Sasvim je prirodno jesti takvu hranu, posebno jer vam ugljikohidrati daju energiju. Međutim, ugljikohidrati se brzo svare, što vas ostavi gladnim vrlo brzo nakon što ih pojedete. S druge strane, postoje razne benefite u dodavanju proteina u svoj doručak, uključujući povećanu sitost i zadovoljstvo, a protein je dobar i za cjelokupno zdravlje.

“Proteini grade većinu naših stanica, organa i mišića. Količina proteina koju unosimo se konstantno mijenja, tako da je najbolje rasporediti količinu proteina koju unosite u toku dana da biste zadovoljili potrebe vašeg tijela” kaže Patricia Kolesa, osnivačica kompanije Dietišn Diš.

Iako vam ugljikohidrati daju brži podstrek energije, protein daju duži osjećaj sitosti, prenosi Kliks.

“Namirnicama bogatim proteinima treba duže vremena da se svare, što znači da ćemo duže imati osjećaj punoće i zadovoljstva nego ako samo pojedemo malo voća za doručak”, govori Ketrin Kranac, vlasnica kompanije Nutrišn Edžukejšn RD.

Takođe, studije su pokazale da konzumacija proteina za doručak pomaže u regulaciji šećera u krvi, a smanjenjem skokova šećera u krvi poslije obroka može smanjiti rizik od razvijanja kardiovaskularne bolesti.

Ljudi koji unose više proteina za doručak imaju zdravije srce. Neke proteinske namirnice osiguravaju zdrave nezasićene masti, promovišući zdrave količine holesterola, tako da je bitno da pažljivo birate proteinske namirnice. Proteini koje konzumirate tokom doručka i u toku dana sprječavaju gubitak mišića.

Grčki jogurt

Uključivanjem porcije grčkog jogurta uz doručak je siguran način da u svoju ishranu uvrstite veliku dozu zasitnih proteina. Porcija od 200 grama običnog grčkog jogurta dodaje dvadeset grama proteina vašem doručku. Grčki jogurt takođe osigurava probiotike. Probiotici podržavaju zdrave crijevne mikrobiote, potencijalno jačaju imunitet i smanjuju sistemske upale te rizik od hroničnih bolesti.

Zrnasti sir

Zrnasti sir je nedavno postao popularan na društvenim mrežama, zahvaljujući velikoj koncentraciji u proteinima. Jedna šolja zrnatog sira sadrži 25 grama proteina. Zrnasti sir je dobar izbor jer je pun drugih bitnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum i vitamin B12. Zrnasti sir je svestrana namirnica i može se kombinirati u slatkim i slanim jelima.

Jaja

Jaja su kompletan izvor proteina, koji se sastoji od svih devet esencijalnih aminokiselina koje vaše tijelo ne može samo proizvesti. Jedno jaje sadrži šest grama proteina, a uz to su jaja svestrana i relativno isplativa za dodavanje više proteina u ishranu.

Tofu

Tofu možda nije prva stvar na koju pomislite kada razmišljate o doručku, ali je svestran sastojak koji se lako može dodati u bilo koji recept. Pola šolje (otprilike 126 grama) tofua sadrži 22 grama proteina i manje od dva grama zasićenih masti. To je visokoproteinska opcija s kojom možete da započnete svoj dan. Uz to, dobijate nezasićene masti koje podržavaju zdravlje vašeg srce te biljne probiotike za zdravlje crijeva.

Mljevena ćuretina

Mljevena ćuretina je dobar izvor proteina, ali često korištena u receptima za ručak ili večeru. Međutim, dobra je opcija i za doručak. Jedna porcija nemasne mljevene ćuretine od 114 grama ima 20 grama proteina. Ona isto sadrži neophodne nutrijente kao B vitamin, cink i selenijm. Mljevena puretina je dobra zamjena za slaninu i kobasice u omletima jer ima manju koncentraciju u zasićenim mastima.

Losos

Losos je dobar izvor proteina, a sadrži 17 grama po porciji od 85 grama. Takođe, bogat je omega 3 masnim kiselinama, vitaminom D i drugim nutrijentima koje podržavaju cjelokupno zdravlje. Omege 3 mogu poboljšati zdravlje srca smanjujući upale, holesterol i čineći krvne sudove elastičnijim.

Proteinski šejkovi

Većina dijetetičara preporučuje svakodnevne namirnice, ali proteinski šejkovi su dobra opcija ako ujutro nemate vremena. Ako većinu vaših proteina uzimate direktno kroz ishranu, korištenje proteinskih suplemenata za dodatno jačanje energije je sasvim uredu. Većina proteinskih šejkova sadrži 20 do 30 grama proteina po porciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana