Šta se dešava sa organizmom nakon prestanka konzumiranja kofeina?

GS
Foto: Ilustracija

Stručnjaci savjetuju da se polako odvikavate od kofeina, naročito ako trenutno konzumirate nekoliko šoljica kafe dnevno. Dobra vijest je ta da će negativne posljedice odvikavanja trajati samo nekoliko dana, navodi Eating Well.

Konzumacija kofeina povezana je s učestalim glavoboljama, a takođe ćete ih imati ukoliko se odvikavate od njega. Kada ga prestanete piti, krvni sudovi se vraćaju na svoju uobičajenu veličinu i mogu privremeno uzrokovati glavobolje.

Kada prestanete piti kafu, gazirane sokove i ostale namirnice s kofeinom, doći će do gubitka kilograma. Kofein stimuliše naš probavni sistem. Nakon što ga prestanete konzumirati, može kratkoročno doći do problema sa stolicom.

Ipak, šanse za to su male ako kofein zamijenite vodom i počnete jesti velike količine hrane bogate vlaknima poput voća, povrća, orašastih plodova i žitarica.

Iako ćete se možda osećati pomalo razdražljivo i anksiozno kada prestanete piti kofein, vaše raspoloženje će se ubrzo znatno poboljšati. Ujutru ćete se razbuditi bez problema jer vam neće biti potrebno "gorivo", odnosno kofein. Osim toga, noću ćete kvalitetnije spavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana