Sprema se za dva minuta: Grčki lagani obrok zaludio turiste

GS
Foto: Ilustracija

Grčki doručak je lagani obrok bogat hranljivim materijama, a istovremeno se odlikuje ukusom.

Glavni sastojci grčkog doručka su grčki jogurt, med i orasi. Ove namirnice pružaju mnoge zdravstvene prednosti, čak i kada se konzumiraju samostalno.

U Grčkoj ne postoji rasprostranjena tradicija doručka. Naprotiv, mnogi Grci ne doručkuju. Međutim, ako razmišljate o grčkom doručku, onda bi trebalo da znate da je riječ o slatkom obroku koji se često servira sa jogurtom, voćem i orasima. Bira se sušeno ili svježe voće, posebno sezonsko voće, uključujući jagode, trešnje, banane, a u zimskim mjesecima jabuke i kruške.

Naziv grčkog doručka o kome je ovde riječ je grčki jogurt sa medom i orasima. Kada je u pitanju med, možete da koristite bilo koju vrstu ili izaberete popularni grčki med. Kada je u pitanju dodavanje orašastih plodova, najbolja opcija su orasi i bademi.

Prednosti grčkog doručka

Ako izaberete grčki doručak, možemo da računate da će to biti obrok sa blagodetima za vaše telo, a sve zahvaljujući pojedinačnim sastojcima ovog doručka, koji nude niz nutritivnih vrednosti.

Prvi vredni sastojak grčkog doručka je grčki jogurt, koji se odlikuje gustom, kremastom konzistencijom i većim dijelom proteina od običnog jogurta. Grčki jogurt takođe sadrži probiotičke bakterije koje su važne za naš imuni sistem i zdravlje crijeva. Pored toga, sadrži i kalcijum, element važan za mišiće i kosti.

Grčki doručak takođe treba da sadrži med, prirodni antiinflamatorni antibiotik koji podržava imunitet i varenje. Bogat je i polifenolima i fenolnim kiselinama, kao i vitaminima B važnim za nervni sistem. Ako želite da birate grčki med, izbor je raznolik i uključuje medove poput majčine dušice i žalfije.

Orašasti plodovi takođe su vrijedan dodatak grčkom doručku, jer su dobar izvor omega-3 nezasićenih kiselina, vitamina i minerala. Ako izaberete orahe, obezbijedićete tijelu antioksidanse, vlakna, proteine, kalcijum i vitamin B7.

Priprema

Osnovni doručak na bazi grčkog jogurta je grčki jogurt, koji se jednostavno kombinuje sa 2 do 3 kašike sjeckanih oraha i kašikom meda. Možete da dodate narezanu jabuku ili drugo voće, piše Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana