Spremite krompir za 15 minuta! Ovo uradite prije kuvanja da bi bio mekši

Tanjug
Foto: Ilustracija

Kuvari su otkrili šta urade pre nego što krompir stave u šerpu kako bi se skuvao za kraće vrijeme

. Kod nas se krompir nađe na stolu skoro svakog dana. Jedemo ga u različitim oblicima a za većinu jela treba da se skuva – za čorbe salate priloge pire. Otkrivamo vam trik koji kuvari primjenjuju kako bi se krompir skuvao brže i bio ukusniji.

Držite ga u hladnoj vodi

Krompir se dugo kuva ali iskusni kuvari su otkrili šta treba da uradite kako bi se krompir brže skuvao. Vrlo je jednostavno. Prije nego što ga stavite u šerpu oljuštite krompir i stavite u činiju ili sudoperu.

Pustite da teče hladna voda. Krompir može da stoji u posudi sa ledenom vodom ali je bolje ako je pod mlazom. Tako treba da stoji 2-3 minuta. Nakon toga ga skuvajte. Biće gotov mnogo brže a imaće i ljepši ukus jer neće biti gnjecav.

Dodajte sirće u šerpu

Za ukusnije jelo od krompira kuvari primjenjuju još jedan trik - dodaju sirće. Poslije 15 minuta kuvanja krompira dodajte u vodu so i malo sirćeta. Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja koja omogućava da zadrži oblik odnosno da se ne raspadne.

Možete da koristite bilo koje sirće svejedno da li je alkoholno ili jabukovo mada jabukovo može dati drugačiji miris jelu pa je bolje da dodate alkoholno sirće. Sa sirćetom nemojte da pretjerujete da jelo ne bi bilo kiselo. Dovoljno je da stavite jednu kašičicu na 5 krompira, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana