Sedam prednosti zašto paradajz treba jesti uz svaki obrok

GS
Foto: Healthline

Može se jesti sirovo, sušeno i kuvano, pripremano na bezbroj načina, savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem, a možemo i sami da ga uzgajamo.

To je paradajz koji po svom ukusu i sastavu spada u povrće koje treba da jedemo svaki dan. Saznajte sve prednosti ove ukusne crvene hrane.

Pun je vitamina C

Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i značajne količine vitamina B i vitamina E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.

Sadrži likopen

Veoma važan fitonutrijent usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Reguliše varenje i sprečava negativne efekte bakterija.

Stimuliše stvaranje karnitina

Ova supstanca slična aminokiselini razgrađuje i sagorijeva masti i pretvara ih u energiju.

Smanjuje holesterol

Studije su pokazale da konzumiranje paradajza ili proizvoda od paradajza smanjuje nivo holesterola i triglicerida.

Pun je hranljivih materija

Paradajz je takođe prepun drugih hranljivih sastojaka kao što su beta karoten i lutein i zeaksantin koji se često nazivaju "vitamini za oči".

Preradom ne gubi svoju nutritivnu vrijednost

Paradajz je jedna od rijetkih namirnica koja preradom (sušenjem, kuvanjem i pirenjem i sl.) ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.

Svestran je

Plodovi paradajza su savršeni za pripremu salata, sosova ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuvati, puniti i dinstati, a njihov slatko-kiseli ukus je nezamjenljiv, prenosi Krstarica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana