Redovni obroci pozitivno utiču na naš organizam, ovo je idealno vrijeme za ručak

GS
Foto: Ilustracija

Izabrati pravo vrijeme za ručak važno je iz nekoliko razloga. To pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, zaustavlja padove energije i razdražljivost.

Redovni obroci takođe utiču pozitivno na cirkadijalni ritam organizma, ali i poboljšavaju varenje hrane.

Ručanje svakog dana u isto vrijeme pomaže u kontroli porcija jer glad može dovesti do prejedanja.

Izabrati pravo vrijeme za ručak važno je iz nekoliko razloga. To pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprječava padove energije i razdražljivost. Redovni obroci takođe utiču pozitivno na cirkadijalni ritam organizma, ali i poboljšavaju varenje hrane.

Dodatne pogodnosti​

Usklađivanje ručka s rasporedom posla ili škole pomaže u poboljšanju produktivnosti i koncentracije jer sprječava pojavu gladi u trenucima kada je potrebno da budemo fokusirani. Optimalno određivanje vremena za ručak doprinosi fizičkom i mentalnom blagostanju, stvarajući zdraviji i produktivniji dan.

Idealno vrijeme za ručak

– Pravo vrijeme za ručak može varirati zavisno o kulturnih normi, ličnim preferencijama i dnevnim rasporedima. U mnogim zapadnim zemljama vrijeme ručka obično pada između 12 i 13, s varijacijama zavisno od rasporeda posla ili škole. Međutim, ključno je uzeti u obzir vaše individualne potrebe i način života kada određujete pravo vrijeme za ručak – kaže Šveta Gupta, direktorka odeljenja za dijetetiku u jednoj bolnici.

Dr Gupta savjetuje da uzmete u obzir sljedeće faktore pri odlučivanju o vremenu ručka.

Kada ćete ručati može zavisti od vašeg radnog ili školskog rasporeda. Pokušajte da planirate vrijeme obroka oko pauze ili vremena za ručak. Slušajte svoje tijelo. Ako počnete da osjećate glad oko određenog vremena, to je dobar znak da je vrijeme za ručak.

Uspostavljanje dosljedne rutine obroka može vam pomoći u regulaciji apetita i održavanju nivoa energije. U nekim kulturama, ručak je najobilniji obrok u toku dana koji ljudi imaju kasno poslijepodne, dok je u drugima to lakši podnevni obrok.

Nekima je draži manji ručak, a veća večera, a drugima suprotno. Vaše lične navike u ishrani i sklonosti trebalo bi da utiču na izbor vremena ručka. Ako slijedite određenu dijetu ili plan obroka iz zdravstvenih razloga ili razloga kontrole tjelesne težine, posavjetujte se sa ljekarom kako biste odredili najbolje vrijeme za svoje obroke.

Ali važno je imati na umu da je obrok uravnotežen, tako da osjećaj gladi i nedostaci hranjivih materija budu manji. Na kraju, pravo vrijeme za ručak je vrijeme koje najbolje odgovara vašoj dnevnoj rutini i individualnim potrebama. Važno je slušati svoje tijelo i odabrati vrijeme koje vam omogućuje da uživate u uravnoteženom i zasićujućem obroku, prenosi N1.

“Tokom dana bi trebalo konzumirati šest kratkih i čestih obroka“​

Prema Prači Džaini, glavnoj kliničkom nutricionistkinji bolnice “CK Birla, Gurugram”, “treba konzumirati šest kratkih i čestih obroka u toku dana, koji uključuju tri glavna obroka i tri manja obroka, što pomaže u održavanju i kontroli apetita (sprječava prejedanje), sprječava napade gladi i takođe pomažu u jačanju metabolizma.”

– Vreme konzumiranja obroka može varirati od jedne osobe do druge u zavisnost od radnog rasporeda, rasporeda smjena, dostupnosti hrane i drugih faktora, ali idealno je da se konzumira šest kratkih i čestih obroka s razmakom od 2 sata i 30 minuta između svakog obroka i oko pet sati pauze između većih obroka – dodaje ona.

Idealan plan ishrane​

Prači Džain je podijelila idealan plan obroka za jedan dan.

– u sedam rano ujutro: bilo koji prirodni napitak poput kokosove vode, mlake vode, limuna s medom itd.

– od 8.30 do devet: doručak

od 11.30 – prijepodnevni zalogaji kao što su – voće, orašasti plodovi, limunada, sve svježe domaće supe itd.

– od 13.30 do 14 je vrijeme za ručak

– od 16.30 do 17 je vrijeme za večernji čaj s pečenim zalogajima s roštilja

– u 19.30 je vrijeme za večeru

– u 21.30 je vrijeme za nemasno mlijeko nakon večere

Takođe, glavni obroci idealno bi trebalo da budu uravnoteženi obroci koji uključuju svih pet glavnih grupa namirnica – žitarice, mahunarke (ili bilo koji izvor proteina), sezonsko povrće, voćnu salatu/zelenu salatu, mlijeko i mliječne proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana