Pekmez, džem ili marmelada - znate li koja je razlika?

GS
Pekmez, džem ili marmelada - znate li koja je razlika?

Neki ga zovu pekmez, drugi marmelada, a treći džem, ali postoji li razlika između ova tri namaza?

Iako mnogi misle da je sve to naziv za isti namaz, ipak nije tako. Da, pekmez i marmelada se dobivaju preradom voća, ali razlike među njima postoje pa tako imaju različitu gustoću, količinu voća i šećera te način pripreme.

Pekmezom se smatra gusta smjesa voća u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se nikako ne dodaje. Pekmez se kuha dok ne postane u potpunosti gust, a može sadržavati i komadiće voća. Takođe, kod pripreme se ne koristi pektin ni bilo kakva limunska kiselina, a najpoznatiji se pekmez od šljiva.

Marmeladu takođe dobivamo kuhanjem voća, ali nju kuhamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje hljeba ili palačinki. Ona ne smije sadržavati komadiće voća pa se u nju često dodaje želatina. Mnogi smatraju da se marmelada radi isključivo od agruma, ali to nije istina. Naime, možda i najpoznatija je ona od marelice koju koristimo za mazanje Saher torte, ali i od višanja i jagoda. Pripremiti se može svih vrsta voća, a možete i kombinovati više njih.

Kad kuhate džem možete si dozvoliti velike, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća. Priprema se isključivo od jedne vrste voća, a kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti. U njega se može dodati malo ili ni malo šećera jer je on u potpunosti prirodan, prenosi Večernji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana