Ovo povrće vam pomaže u mršavljenju: Koristite ga kao prilog raznim jelima

GS
Foto: Ilustracija

Uključivanjem povrća u svakodnevnu ishranu, pomoći će vam da brže izgubite kilograme i smanjiti masne naslage na stomaku. No, pojedine vrste povrća mogu dodatno ubrzati taj proces.

Povrće je poznato po tome što sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana koji vas zapravo duže drže sitima.

Mrkva

Mrkva je izvrstan izvor vitamina A, karotenoida i drugih antioksidansa koji pomažu u smanjenju masnoće u organizmu, ubrzavaju mršavljenje i pomažu u sprječavanju zdravstvenih problema povezanih s pretilošću. Možete jesti svježu kao dodatak salatama, kuhanu kao dodatak varivima ili je ispeći uz krompir i batat.

Grah

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija graha može smanjiti rizik od pretilosti, jer on obiluje topivim vlaknima, koja se bore protiv upala i sprječavaju nakupljanje sala na stomaku. Takođe, pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, poznatog faktora, koji pridonosi prekomjernoj težini.

Šparoge

Šparoge su niskokalorično povrće koje je prepuno topivih i netopivih vlakana, što pomaže u dugotrajnoj sitosti i smanjenom grickanju između obroka. Potiče probavu i metabolizam, što je neophodno za učinkovito sagorijevanje masti. Šparoge su takođe bogate raznim mineralima, uključujući kalcij, željezo, cink, magnezij, bakar i kalij.

Paprike

Paprike su bogate hranjivim tvarima, a sadrže malo kalorija, povećavaju osjećaj sitosti nakon obroka i pomažu u suzbijanju prejedanja. Njihov sadržaj vlakana i spoj kapsaicin doprinose učinkovitosti mršavljenja i pomažu u smanjenju masnih naslaga na stomaku.

Brokula

Brokula sadrži fitohemikalije, snažne antioksidanse koji pomažu u smanjenju tjelesne masnoće. Osim toga, puna je vlakana, minerala i vitamina, koji imaju brojne benefite za organizam. Jedna porcija brokule donosi značajne količine vitamina B2, B6, C, K, kao i fosfora, magnezija, proteina i omega-3 masnih kiselina, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana