Ovo potcijenjeno voće je riznica vitamina i minerala

G.S.
Ovo potcijenjeno voće je riznica vitamina i minerala

Dren, poznat i pod imenima drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, predstavlja pravo blago u svijetu voća zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita.

Ova voćka ima mali, jarkocrveni plod, drenjinu, koje raste na području Balkana i dijelovima Azije, ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, ali tek nedavno je počela da dobija na popularnosti širom svijeta kao superhrana. Dren je impresivan izvor vitamina i minerala. 

Bogat je vitaminom C, koji je poznat po svojoj ulozi u jačanju imunološkog sistema i sintezi kolagena, što je ključno za zdravlje kože i zglobova. Osim toga, dren sadrži značajne količine vitamina A i E, koji su vitalni za očuvanje vida i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

Pored vitamina, dren je dobar izvor kalijuma, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca i mišića, kao i gvožđa, koje je ključno za transport kiseonika u krvi. Ovo voće takođe sadrži kalcijum i magnezijum, koji su esencijalni za zdravlje kostiju i mišića.

Plod drena, drenjina, veoma je svestrana u kuhinji. Može se jesti svježa, ali zbog svoje prirodne kiselosti često se prerađuje. Popularni su džemovi i kompoti od drenjina, a može se koristiti i za izradu sirupa koji su korisni za jačanje imuniteta tokom zimske sezone.

Dren se takođe može sušiti i koristiti kao zdrava užina ili dodatak musliju i salatama. 

Tradicionalno, od drena se pravi i liker poznat kao drenovka, koji se u narodnoj medicini koristi za poboljšanje probave i cirkulacije. 

U Francuskoj i Italiji od drena se masovno proizvode vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana