Ovo je najskuplji začin na svijetu: Jedan kilogram košta i do 3.000 dolara

GS
Foto: Ilustracija

Cijena šafrana kreće se i do 3.000 dolara po kilogramu te se smatra najskupljim začinom na svijetu.

Zbog čega je cijena ovolika?
Naime, jedan od faktora je taj što šafran cvjeta svega tri sedmice u godini, tačnije u mjesecu martu. Stabiljke su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvjetova.

Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španije i Iran (više od 80 odsto svjetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju “crvenim zlatom”. U Evropi se on proizvodi na području Mediterana.
Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd.

U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka ćelija raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.

Treba imati u vidu da ovo uopšte nije bezazlena biljka. Naime, sigurna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama djeluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana