Ovi napitci će vas najbrže rahladiti tokom vrućina

Krstarica
Foto: Ilustracija

Ljeti, kada je temperatura viša od 30 stepeni Celzijusa, osjećamo mnogo više žeđi. Više se znojimo, pa gubimo dragocjene tečnosti, što podstiče dehidraciju koja može da bude veoma opasna. Štaviše, ako osjećamo žeđ, to znači dehidraciju.

Stoga, bez obzira da li osjećamo žeđ ili ne, treba da obezbijedimo adekvatnu zalihu tečnosti koja sadrži esencijalne vitamine i minerale. U ovom slučaju, važno je pomenuti znakove dehidracije, koji, osim povećane žeđi, uključuju:

- glavobolju;

- oticanje nogu;

- suvu kožu;

- manje mokrenja;

- umor;

- vrtoglavicu.

Postoji čak i način da provjerite nivo dehidracije. Ako stisnete kožu na ruci i ona se ne vrati u prethodni oblik, morate odmah da popijete tečnost. Osim toga, na ekstremnu dehidraciju ukazaće i tamna mokraća, suv jezik, razdražljivost, pospanost, kao i iracionalno ponašanje koje je teško objasniti.

Lista najboljih ljetnjih pića koja gase žeđ

Kada smo jako žedni, obično posegnemo za vodom. Naravno, to je apsolutno prirodno. Naučnici sa škotskog Univerziteta Endruz, međutim, istakli su da postoje pića koja nam mnogo više pomažu:

- mlijeko bez masti;

- tečnosti sa elektrolitima;

- obično mlijeko;

- sok od pomorandže;

- čaj;

- gazirana voda.

Prema timu sa škotskog univerziteta, gazirana voda brzo gasi žeđ, ali piće koje sadrži šećer, proteine ili masti duže zadržava hidrataciju. Autor studije Ronald Mogan tvrdi da je to povezano sa reakcijom tijela. U intervjuu za Si-En-En, on je rekao:

- Sve je do zapremine pića. Što je veća, brže će stići u krvotok, gde može da razblaži tjelesne tečnosti i takođe hidrira tijelo - istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana