Ove namirnice ublažavaju stres i smanjuju nervozu

Agencije
Foto: Ilustracija

Stres je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog tijela, a u današnje vrijeme je sveprisutan.

Mnogo je načina za borbu protiv stresa; neke je moguće prakitkovati, dok na neke nemate uticaj.

Poznato je da kofein djeluje stimulativno na raspoloženje i da pojačava aktivnost dopamina, ali prevelike količine djeluju štetno na organizam, posebno u kombinaciji sa šećerom. Tamna čokolada je, recimo, dobar izbor, jer suzbija stres.

Osim toga, suvo voće poput grožđa, smokvi, kajsija i šljiva djeluje dobro na raspoloženje. Ovo voće je puno vitamina, minerala i hranjivih materija, daje organizmu potrebnu energiju i djeluje umirujuće.

Med i matični mliječ takođe povoljno djeluju na organizam, efikasan su saveznik u borbi protiv umora i stresa, a proizvodi koje prave pčele su poznate po tome da podstiču obnavljanje ćelija.

Borovnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima zahvaljujući kojima se tijelo na pravi način bori protiv stresa.

Tamna čokolada oslobađa endorfine, odnosno hormone užitka u mozak i smanjuje kortizol, glavni hormon stresa u tijelu.

Crvena paprika obiluje sastojcima koji pomažu u smanjivanju anksioznosti. Štiti organizam od posljedica stresa, ublažava nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.

Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji hormona sna, melatonina, ali i serotonina, hormona sreće, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana