Ova vrsta bobičastog voća je odlična za zdravlje srca: Uvrstite ih u svakodnevnu ishranu

GS
Foto: Ilustracija

Bobice (bobičasto voće), ukusne i veoma zdrave, posebno su dobre za zdravlje srca, kažu mnogi kardiolozi.

Iako male, bobice su bogate hranljivim materijama koje su korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kardiolog dr Satjit Busri ističe da su bobice "bogate antioksidansima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti". Isto kaže i kardiolog dr Sijab Panhvar.

Dr Panhvar je objasnio za Parejd da antioksidansi u bobicama mogu "pomoći u smanjenju upale neutrališući štetne slobodne radikale i štiteći ćelije od oštećenja". Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Sve vrste bobičastog voća su zdrave, ali neke su najbolji izbor

Kada je riječ o dnevnoj količini konzumacije bobičastog voća, kardiolozi smatraju da ne treba pretjerivati, već preporučuju da se ova vrsta voća jede najmanje tri puta nedjeljno.

"Rekao bih da izaberete svoje omiljene bobice (ili nekoliko) i uključite ih u malim količinama u svoju svakodnevnu ishranu", ističe dr Panhvar.

Iako su sve vrste bobičastog voća veoma zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupinu. Dr Panhvar objašnjava da "kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidanata".

Kao drugi najbolji izbor izdvojio je borovnice, koje su mnogima omiljene. Borovnice su odličan izbor zbog visokog nivoa antioksidanata i potencijala da poboljšaju zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i nivoa holesterola, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana