Otkriveno koji broj pića povećava šanse za dobijanje kovida

GS
Foto: Ilustracija

Redovno konzumiranje prekomjerne količine alkohola može dovesti do bolesti jetre, bolesti srca, moždanog udara i raka, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Povrh toga, nova studija je otkrila da prekomjerno opijanje može povećati rizik od zaraze kovidom 19.

Studija, koja je nedavno objavljena u "Drug and Alcohol Dependence", uključivala je istraživače koji su posmatrali sedam grupa žena u 20-im godinama koje su prijavile slične navike i prije i nakon početka pandemije kovida 19.

Ove navike su uključivale upotrebu kanabisa i prekomjerno konzumiranje alkohola, kao i pušenje cigareta i e-cigareta. Istraživače je  takođe zanimalo  da li su i kako su se ove određene navike mogle da se promjene tokom pandemije, kao i slučajevi infekcije kovida 19 unutar grupa učesnika.

Rezultati istraživanja su pokazali da žene između 25 i 28 godina imaju veće šanse da obole od virusa korona ako konzumiraju četiri ili više pića po večeri.

Konkretno, iako se ova konkretna studija fokusirala na navike konzumiranja alkohola kod žena koje su bile u određenom uzrastu i kako je njihovo povezano ponašanje potencijalno dovelo do infekcije kovidom 19, dr Dana Huns napominje da "takođe znamo da muškarci u prosjeku imaju tendenciju da se upuste u rizičnija ponašanja u vezi sa pićem nego žene." Zbog toga, Huns objašnjava da je "možda moguće ekstrapolirati" kada je u pitanju kako bi se nalazi mogli primijeniti i na ostatak populacije, piše "Eat This Not That".

Bez obzira na ograničenja ove studije, njeni nalazi mogu biti od pomoći u razumijevanju malo više o potencijalnim opasnostima prekomjernog konzumiranja alkohola. Iako je umjereno konzumiranje povremeno često savršeno bezbjedno, četiri ili više pića tokom jedne noći mogu da imaju brojne zdravstvene posljedice, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana